Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Затварят пенсионерските клубове в Добрич заради COVID-19

Временно ще бъде преустановена дейността на пенсионерските клубове в Добрич, съобщи зам.-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева. Тя посочи, че вече е установено в цял свят, че хората от третата възраст са високорискови за коронавирус. Това е една от точките, с които предстои да бъде допълнена заповедта на кмета Йордан Йорданов от вчера по повод регистрираните случаи на COVID-19 у нас и препоръките на Министерството на здравеопазването и Националния оперативен щаб.

Предвижда се също да бъдат преустановени свижданията и посещенията от близки в Дома за стари хора, който е един от най-големите в страната с капацитет 115 души, в Комплекса за социални услуги, в центровате за настаняване от семеен тип, в Защитеното жилище. В дневните се провежда строг филтър. Д-р Баева посочи, че заведенията за социални услуги имат указания още от предната седмица. Те разполагат с дезинфектанти, разговаряно е с директорите им, с медицинските сестри от здравните кабинети.

Зам.-кметът за пореден път призова родителите да не водят болните си деца на детска градина и ясла. Тя разказа, че в петък две майки са вдигнали скандал, тъй като децата им са били върнати заради с кашлица и хрема.. В детските градини и ясли се извършва строг филтър, необходимата дезинфекция, често миене на ръцете. Д-р Баева отправи апел и към родителите на учениците, които са в грипна ваканция, да си стоят в къщи.

„Паниката е изключително ненужна и вредна”, посочи зам.-кметът. Тя сподели, че като дългогодишен лекар е преживяла много епидемии. И подчерта, че трябва да се научим да спазваме нашата лична здравна култура и хигиена, защото днес е един вирус в световен мащаб, после ще се появи друг. „Всичко, което трябва да направи държавата, го е направила, но има и неща, които са в наши ръце”, допълни д-р Баева.

c