Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Страхотен успех за 14-годишния Момчил Петков от Добрич на Държавното по шахмат за мъже

Днес приключи 84-ото държавно индивидуално първенство за мъже по шахмат, което се проведе от 2-ри до 9-ти март т.г. в София. Организатор на турнира е Българска федерация по шахмат 1928 със съдействието на СКШ „Левски“ София.

Шахматните партии по време на първенството се проведоха в 9 (девет) кръга по Швейцарската система. За съставяне на двойките за игра се използва утвърденият от ФИДЕ специализиран софтуер. Контролата за игра е 90 минути за цялата партия, с добавяне на 30 секунди допълнително за всеки изигран ход, започвайки от първия. Право на участие имаха български шахматисти с ФИДЕ ЕЛО над 1700 в първенството за мъже, които са картотекирани в БФШ 1928 от клубове, членуващи в БФШ 1928, съгласно Наредбата за провеждане на състезанията от държавния спортен календар на БФ Шахмат 1928 за 2020 г.

През тази година, в състезанието при мъжете се явиха 65 участника, сред които 9 гросмайстори, 4-ма международни майстори и 6 фидемайстори, сред които и 14-годишния Момчил Петков от Добрич. Освен него, добричкият Шахматен клуб „Енергия 21“ се представи с още трима състезатели.

В състезанието при мъжете участие взеха и две млади български надежди-девойки – 18-годишната Габриела Антова, която е международен майстор при жените и 17-годишната Нургюл Салимова, която е международен майстор.

Момчил Петков стартира под номер 15 и зае престижното 10-о място в крайното класиране. От изиграните 9 кръга, той приключи без загубена партия. В първите четири кръга игра срещу нетитуловани съперници, а в последните пет показа хладнокръвие и игра  абсолютно равностойно срещу едни от на-добрите гросмайстори на България. От партиите срещу тях, той постигна четири ремита и една победа.

Състезанието се оказа изключително успешно за младия добричлия, който в крайното класиране се нареди в челната десятка - в компанията на елитни български гросмайстори. Момчил Петков повиши и личния си международен рейтинг с 32 пункта.

В крайна сметка победител и  държавен шампион е международен майстор Мартин Петров от „Марица Изток“- Раднево с актив от 7 точки, следван от гросмайстор Александър Делчев „Чесбомб“- Пловдив и гросмайстор Петър Дренчев ШК „Рибаров“- София с по 6,5 точки. На четвърто и пето място са съответно гросмайстор Васил Спасов от Шумен и гросмайстор Радослав Димитров от „Абритус“ – Разград, също с по 6,5 точки актив. От шесто до дванадесето място са състезатели с по 6 точки като допълнителните показатели отредиха за нашето момче 10-ото място. Останалите представители на добричката школа се класираха в следната поредност:

  • гросмайстор Евгений Ерменков - на 14-о място, с актив 5,5 точки
  • Бисер Георгиев зае 28-о място, с актив от 4,5 точки
  • Емил Буюклиев завърши на 64-то място

Снимки: Архив

c