Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Оздравяването на „ВиК Добрич“ - сред приоритетите на държавния воден холдинг

Като приоритети в работата на новия държавен воден холдинг ще бъде оздравяване на намиращите се в лошо финансово състояние 4 ВиК дружества в страната, сред които и Шуменското и това в Добрич. Това каза днес в Шумен заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той бе в града заедно с премиера Бойко Борисов.

Една от функциите на водния холдинг е да помага със съфинансиране, за да стабилизираме финансово четири от дружествата, които са в тежко състояние – и Добричкото, основно Шуменското. Имаме сериозни проблеми с разходи за  електроенергия“, заяви Николай Нанков.

Другата основна функция на холдинга ще е строителството на язовири, както и привързване на водостопански системи между различни общини и области, като например водоснабдителна „Система Дунав“.

„Със средства от холдинга ще съфинансираме и водни проекти по места“, каза още Нанков.

В началото на годината държавата учреди еднолично акционерно холдингово дружество „Български ВиК Холдинг“ ЕАД – София.  Мегахолдингът е изцяло с държавна собственост с капитал от 1 милиард лева, който се формира чрез парична вноска от държавата.  Водният холдинг ще придобива и управлява ВиК-дружества и такива, които са свързани с изграждане и ремонт на ВиК инфраструктура. Държавната мегаструктура ще бъде принципал на всички ВиК дружества с държавно участие.

Днес стана ясно, че настоящият управител на ВиК-Шумен Илиян Илиев ще бъде ръководител на новооснования държавен воден холдинг. По думите на Николай Нанков, Илиев е фаворит да оглави новата държавна мегаструктура във водния сектор. 

c