Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

За пътуванията си по света и срещи с интересни хора разказва в книгата си Любомир Сивков

Приятели и почитатели на Любомир Сивков изпълниха до краен предел зала „Нели Божкова” за представяне на първата му книга „Светът е пъстър и тук, и там”.

Любомир Сивков призна, че се чувства странно, защото в същата зала дълги години е присъствал на много събития – музикални програми, срещи с интересни хора, премиери на книги. А сега се оказва от другата страна на барикада и се чувства като дебютант.

Той благодари на всички присъстващи, които бяха изпълнили до краен предел залата, имаше и правостоящи.

„За да срещнеш толкова много хора на толкова много места, значи, че си извървял дълъг път. За да стигнеш до извода „Светът е пъстър и тук, и там” първото условие е да отвориш очите си за тази пъстрота и да се докоснеш до нея. А после да разкажеш това, което си видял и преживял. За което са необходими способност да наблюдаваш, усет към думите и умение да разказваш увлекателно”, сподели при представянето на книгата нейният редактор, поетесата и журналист Петранка Божкова.

„В тази книга има много неща – история, география, етика, естетика, народопсихология, философия, описания на природни забележителности, архитектурни паметници и любопитни случки. Веки опит да се определи жанрът на включените текстове, меко казано, ще удари на камък. Защото това не са само спомени, пътеписи, разкази, мемоари, макар да има елементи на всичко това. На човек  му се струва, че разгръща книга с приказки за възрастни”, сподели тя.

Любомир Сивков е роден през 1952 година в Добрич. Завършва Природо-математическата гимназия, по-късно е приет като студент по философия н СУ „Св. Кл. Охридски”, а след първи курс продължава образованието си в Санктпетербургския държавен университет. След дипломирането си работи в Градския окръжен съвет в Добрич, две години е ръководител на Добруджанския културоведски център на института за култура при БАН. От 1988 до 1991 г.  е директор на Българския културно-информационен център в посолството на България в Улан Батор в Монголия. След това житейският му път преминава през учителското поприще като преподавател по философия в различни училища в Добрич. От 1995 г. до 2003 г. е заместник-кмет по хуманитарните и социални дейности в община Добрич. Следват години, през които е ръководител на областното звено на „Ученически отдих” към МОН, по-късно е директор на Центъра за обществения съвет към БЧК. От 2019 г. е щастлив пенсионер.

Книгата включва поредица от разкази за различни пътувания на Любо Сивков – Русия, Франция, Италия, Норвегия, Монголия, САЩ, Гърция, Швейцария, Япония, Полша, Египет. За срещите и преживяванията той разказва увлекателно с чувство за хумор и приятелско намигване, с подчертан интерес към хората.

Разказва за представянето на добричките художествени състави по света – на Български камерен оркестър, за ПФА „Добруджа” в Италия, за Духовия оркестър в Русия, за Хора на учителките в Швейцария, за фолклорен ансамбъл „Добротица” в Египет. Навсякъде пълни зали, възторжена публика, суперланитиви, признание за високата класа на добруджанските изпълнители.

В първия раздел са включени разказите му за срещите с Дора Габе, Любомир Левчев, Светлин Русев, за митологичния български казан за варене на ракия, за вечните футболни страсти, обединени от погледа, фокусиран в живота на нашия град, в делниците и празниците на добруджанци.

Петранка Божкова определи Любомир Сивков като усмихнат философ, влюбен в живота и хората, които среща в живота си.

Самият автор сподели, че би определил себе си като разказвач. Призна, че е бил провокиран от близките си да издаде в книга споделените във фейсбук преживявания.

„От пътуванията ми разбрах няколко неща – колко сме различни, което идва да покаже, че всеки начин на живот има своята логика. Добре е да осмислим как живеят другите хора, за да направим оценка на нашия начин на живот.

За себе си направих извод, че може да се живее и другояче. С книгата се опитвам да подскажа, че всеки начин на живот има своя логика, свои закономерности”, сподели Любомир Сивков. Той благодари на Иван Сапунджиев и на всички, които са помогнали книгата да стане реалност.

Имаме културата и изкуството, имаме си опората, върху която трябва да градим, сподели Любомир Сивков и разказа за едни от най-значимите успехи на културните формации от Добрич в чужбина, които е съпреживял.

Той бе поздравен от изпълнителите от ПФА „Добруджа” с главен художествен ръководител Стоян Господинов.

c