Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Конно състезание с три вида дисциплини ще се проведе на стадиона в Кардам

За поредна година в село Кардам, общ. Генерал Тошево се организира празник, вдъхновен от Конския Великден. То ще се проведе на стадиона в Кардамна 21 март, когато се отбелязва Тодоровден по стар стил.

За трети път надпреварата ще се състои извън пределите на града. 15-то издание на турнира по конен спорт е в памет на народния представител от областта доц. Тодор Тодоров. Организатори са Община Генерал Тошево, кметство с. Кардам и СККС „Класика“- гр. Добрич.

В 11. 00 часа ще бъде даден старт на състезанията, в които жребци от клубове в БургасВарна, Добрич и Шумен ще премерят сили. Повече от 20 ездачи с над 30 елитни коня и кобили ще се включат в надпреварата. Жокеите ще участват в пет паркура от най-масовата, но и най-интересна дисциплина в конния спорт – прескачане на препятствия (конкур-ипик).

В надпреварата по прескачане на препятствия те ще премерят сили в “Х” паркур (тренировъчен) за млади коне, паркур за аматьори и любители, паркур за деца и юноши,два паркура с нарастваща височина на препятствията и отворен паркур с еднократен бараж. Най-атрактивни и интересни ще са последните три дисциплини, а при паркура за млади коне се очаква да се включат и много деца, повече от които момичета.

В рамките на турнира ще се проведат и пословичните за добруджанския край кушии – гладко надпрепускване и надбягване с местни коне и каруци.

c