Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Електробуси и "зелена вълна" на светофарите по нов проект в Добрич

Ремонт на бул. „Добричка епопея“, закупуване на електробуси, изграждане на интелигентна система за управление на светофарите, система за управление на обществения транспорт предвижда проект „Интегриран градски транспорт“, който предстои да се реализира по оперативна програма „Региони в растеж”.

Проектът на Община Добрич  „Развитие на интегрирана система на градския транспорт на Добрич“  е одобрен за изпълнение с решение от 28.02.2020 г. на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“, съобщават от общинската администрация. Той е на стойност  8 138 546,72 лв., от които  327 256,12 лв. са собствено  финансиране. Срокът за изпълнението на проекта е 30 месеца и започва да тече след подписването на административния договор за безвъзмездна финансова помощ, което е насрочено за  9.03.2020 г.

Проектът включва следните дейности: Внедряване на интелигентна система за управление на трафика, която ще променя циклите на 21 светофарни кръстовища с оглед натовареността им с автомобили; подмяна на светофарните секции с нови енегроспестяващи; изграждане на система за управление на Обществения транспорт- осигуряване спазване на разписанията; изграждане на контролен център за управление.  Ще бъдат поставени електронни информационни табла на 30 ремонтирани спирки.

За постигане  на интегрираност на системата за обществен транспорт в проекта е заложена  цялостна реконструкция на бул. «Добричка епопея» с подобект мостово съоръжение с обособяване на самостоятелни велоалеи  и тротоари. Срокът за изпълнение на строителните дейности е 12 месеца.

Предвидено е и модернизиране на подвижния състав на градския транспорт, чрез закупуване на  нов подвижен състав - 4  електробуса, зарядни станции и маслен трансформатор за обслужване на  линии 124, 201, 233.

На запитване от Про Нюз Добрич миналата година, от Общината ни бе дадена информация, че по проекта се предвижда въвеждане на „зелена вълна“ на светофарите, която ще се коригира в зависимост подавана автоматична информация за натовареността между две и повече кръстовища по отделни транспортни коридори. Допълнително на база сезонен анализ на трафика ще се залага  „зелена вълна“, подходяща за сезона, според база натрупана и анализирана информация в център за управление на трафика, който ще се изгради със средства от проекта. Това съобщиха от Община град Добрич в отговор на запитване от Про Нюз Добрич. От там посочват, че се предвижда закупуване на 4 електробуса след поръчка по ЗОП . Линиите, които ще се обслужват от електробусите, са съществуващи – те са по сега действащите 124, 233 и 201.

Ще се ремонтират 30 стари спирки, като няма да се променя техният архитектурен облик, тъй-като общината има типов проект за спирка. Ще се направят подходи към спирките за трудноподвижни лица и указателни пътеки с тактилни плочи за незрящи и цялостно саниране на конструкциите, пейки.

Локациите на конкретните 30 спирки ще бъдат прецизирани на етап обявяване на процедурата за обществена поръчка. С оглед постигане на максимална интегрираност между отделните компоненти, информационни табла ще бъдат монтирани по преценка на Общината и приоритетно на  спирките по бул. „Добричка епопея“, на натоварените спирки по маршрутите на линиите, по които ще се движат закупените по проекта електробуси, както и спирки с изявен сравнително натоварен пътнико-поток в централната градска част.

c