Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Балчик е отново домакин на Националния шампионат по хвърляния

За пета поредна година балчишкият СКЛА "Черно море-2005" и БФЛА организират провеждането зимното издание на Националния шампионат по хвърляния на открито.

Състезанието се провежда на полигона за хвърляния до ВВС блокове в Балчик. Участват най-добрите състезатели по хвърляния в България, сред които - европейски и балкански шампиони, участници на олимпийски и световни първенства.

В стартовите списъци фигурират над 125 имена. Докато представителите от силния пол предпочитат диск, уредът на дамите е копие. Най-много състезатели са записани във възрастовата група на състезателите под 18 години - 35 младежи и 28 девойки. Мъжете са 22, а жените - 16. Юношите под 20 години са 16. Най-малко са девойките в тази възраст - 11.

От Българската федерация по лека атлетика поясняват че всеки състезател може да участва в колкото дисциплини пожелае. Ограничение има единствено за участниците във възрастовата група под 18 години - до два уреда.

Голям е и броят на клубовете - 27. В Белия град се очакват хвърлячи не само от Североизточна България, но и от останалата част на страната - от Велико Търново, Плевен, Трявна, Кюстендил, Хасково, Харманли, Пловдив, Сливен, Казанлък, Стара Загора, Карнобат, Бургас. Разград, Русе, София, Враца, Нова Загора - спортните клубове ще се представят с по два отбора.

Надпреварата ще стартира от 9:00 часа на 7 март, с дисциплината "копие" за юноши младша възраст и ще завърши в 16:30 часа на 8 март с хвърлянията в сектора "чук" за жени.

Времето край морския бряг на Балчик е чудесно за състезание. Температурата на въздуха през деня е около 16 градуса, вечер пада до 8. Според синоптичната прогноза, на 7 и 8 март се очаква отново хубаво и почти пролетно време. Това ще даде възможност на състезатели и треньори да се представят в най-добра светлина, смятат организаторите.

Домакините припомнят, че въпреки лошото време – снежни виелици и кучешки студ през някои от четирите предходни годините на шампионата, в Балчик са подобрени два национални рекорда. При първото провеждане на състезанието през 2016 г. Михаела Петкова от СКЛА "Дунав"-Русе подобри националния рекорд за девойки младша възраст на копие с резултат 41.21 м. Датата беше 27 февруари, дисциплината започна в 15:50 часа. Дотогавашният рекорд беше 38.86 м.

На 24 февруари 2018 година Валентин Андреев от СКЛА "Черно море-2005"-Балчик подобри с близо 7 метра най-доброто постижение за хвърляне на чук за юноши младша възраст - 69.60 м. С регистрираните 76.46 м , Валентин Андреев не само постави новия национален рекорд, но и регистрира най-доброто постижение във временната ранглиста в света за годината.

Източник: bgathletic.com (по информация на Марияна Върбанова)

снимка: dailymail.co.uk

c