Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Няма нови случаи на Африканска чума по свинете в област Добрич

На територията на Добричка област няма регистрирани нови случаи на Африканска чума по свинете. Това докладна на поведеното днес заседание на Областната епизоотична комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Анелия Андонова. Тя информира, че има положителни проби при диви прасета в други области на страната.

Д-р Андонова обърна внимание и на Инфлуенцата, като съобщи, че има множество засегнати обекти в Пловдивско, където има и Нюкясълска болест по птиците. В тази връзка директорът на ОБДХ и секретар на комисията се обърна към представителите на общините да се припомни на заседания на общинските епизоотични комисии, че ваксинирането против Нюкясълска болест е ангажимент на стопаните на птици и добави, че на територията на областта промишлените птицеферми са извършили имунизация.

По втора точка от дневния ред областният управител Красимир Кирилов обърна внимание на влезлите в сила промени по Наредба 44, с която се регламентира регистрацията на животновъдни обекти – лични стопанства. „Подаването на заявления става при кметовете и кметските наместници на населените места, които ги входират в ОДБХ. Проверки на личните дворове се извършва от лекар от ОДБХ, кмета или кметския наместник на населеното място и ветеринарния частно-практикуващ лекар. В заявлението са посочени изискванията, на които трябва да отговарят частните стопанства, както и допустимият брой животни от всеки един вид, които могат да бъдат отглеждани за лични нужди“, заяви Кирилов. Д-р Андонова допълни, че промяната е направена с цел да се знае какви животни се отглеждат и да има по-ясна епизоотична картина в страната.

c