Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Алармират за нов вид "лекарска" ало-измама

За поредни случаи на финансова измама от лица, представящи се по телефона за лекари и изнудващи предимно възрастни хора, алармират от МВР.

През последните седмици, жертви на телефонни измамници са станали предимно възрастни жители в района на Нови пазар. Схемата е стандартната, но от пресцентъра на МВР разказват за конкретен случай, в който непознатият се е свързал с жертвата, представяйки се за „лекар“.

След като възрастната жена е попитала дали обаждащият се е д-р Динев, получила утвърдителен отговор. Спечелил доверието ѝ, „лекарят“ помолва жената за услуга - спешно трябва да получи лекарства от съседен град, но тъй като е в командировка, не може да заплати животоспасяващите лекарства. Измамникът успял да убеди жената да тръгне към посочения от него град, където да занесе сумата от 1600 лева, с цел да могат да бъдат получени въпросните скъпоструващите медикаменти. Възрастната жена била успокоена от "д-р Динев", че след като се върне от командировка ще ѝ възстанови парите.

Заради съвпадение на фамилията с тази на лекуващ лекар в региона, "докторът" успял да убеди още няколко от пациентите на истинския лекар, които се отзовали и повярвали, че по този начин му помагат. Част от измамените споделили за случаите с квартален полицай, който им обяснил, че това е класически опит за телефонна измама.

От Министерството отново напомнят, че потенциалните жертви на телефонните измамници не трябва да се доверяват на непознати, които им се обаждат, представяйки се за длъжностни лица.

"Колкото и убедително да ви говорят като ви се обадят и с каквито и познати за вас имена да си служат, поискат ли ви пари под някаква форма - това е измама", съветват експертите.

За пореден път, от МВР призовават - при подобни обаждания веднага се свържете с ваши близки или с полицията. На телефон 112 ще ви свържат с дежурните полицаи в районните управления, откъдето ще ви дадат съвет какво да правите, ако попаднете в такава ситуация.

c