Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Военни делегации от Румъния и България, заедно на Трети март в Добрич

Поредна партньорска среща събра офицери и бивши военни от Румъния и България - този път в град Добрич, на Трети март - Националния празник на България.

Бившите български офицери и сержанти от запаса, заедно с техни колеги от Констанца - представители на Асоциация "Култ към героите", припомниха поуките от историята и щетите, които нанася войната. И от двете страни, представителите на войнските дружества изразиха надежда, че опазването на мира върви ръка за ръка с почитта към саможертвата на далите живота си за да живеем спокойно и без война. По традиция, румънската делегация връчи отличия на своите партньори, а домакините бяха подготвили подаръчни сувенири, по повод 142-годишнината от освобождението на България от османско робство.

Румънските представители са в град Добрич по покана на своите колеги от Областната организация на офицерите и сержантите от запаса, както и на организацията на военноинвалидите в град Добрич.

Ето и споделеното и пожеланията към всички добруджанци и специално за читателите на Про Нюз Добрич, от Колю Георгиев Димитров – полковник от запаса и Председател на организацията на офицерите и сержантите от запаса и резерва в град Добрич и председател на областната организация, Дан Николау – вицепрезидент на Асоциацията "Култ към героите" и от Димитър Илиев Димитров – председател на военноинвалидите в град Добрич:

Господин Димитров, разкажете какво събира на Националния празник бивши военни от Румъния и България?

С нашите приятели и колеги от Румъния, всяка година провеждаме такива срещи, като те обикновено ни канят в Дена на армията, който при тях се отбелязва на 25 октомври. Ние ги каним по различни поводи,  като тази година решихме да е на Трети март – Националния празник на нашата страна.  Помежду си имаме споразумение за  съвместна работа. Те са от град Констанца. От тяхна страна днес присъстват представители от Съюза на запасните офицери,  Съюз на ветераните от войната и Култ към героите, които ни гостуват днес. Партнираме си вече в продължение на осем години и спокойно мога да кажа, че вече станахме и приятели.

За нас като военнослужещи и българи, Трети март е най-светлия празник. Изключително приятно бяхме изненадани днес, от това че нашите колеги от Румъния познават много добре историята. По време на приветствията си днес, те припомниха факти, с които ние сме израснали - „Вашите герои бяха при нас  - в Тулча, в Браила", и дори споменаха имената на повечето от тях – Левски,. Ботев, Панайот Хитов и другите наши революционери, които са живели навремето в Румъния. Ние уважаваме това, че те са обективни с историческите факт. Освен това, припомниха и за живота на хъшовете в румънско.

Какъв е прочита на хора като вас - бивши военни, на историческата памет и символиката на Национални празник на България?

Смятам, че този ден - Трети март, всеки българин трябва да го тачи. Преди 142 години, ние сме се освободили от османското робство.  Благодарение на неуморната борба на нашите революционери, на жертвоготовността на българските опълченци, ние сега живеем свободни.

Считам, че младите трябва да тачат свободата, защото тя е постигната с цената на много човешки жертви. Следва високо да ценят саможертвата на нашите опълченци, на руските освободители, на финландските, на украинските, на белоруските войни, които са участвали в тази война.

Господин Николау, Вие сте в Добрич по покана на колегите Ви - офицери и сержанти от запаса. Какво е усещането когато сте заедно - в мирно време?

Днес, на Националния празник на България, осем от нас – бивши военни офицери, сме в Добрич, по покана нашите приятели – бивши военни, от България. Най-напред, бих искал да поясня, че с голяма част от българските ни колеги, ние сме заедно още от времето, когато бяхме на активна военна служба.

Това партньорство продължава и до момента, както сами виждате – с нашите гостувания на разменни начала. На днешния ден, ние имаме прекрасен повод да си припомним отново паметни моменти от годините, в които бяхме на съвместни военни мисии.

В мирно време, какво ангажира партньорството на бившите активни бойци?

Всъщност, продукт от нашето партньорство е и едно културно издание, над което работим съвместно и което от българска страна се реализира чрез Регионалния историческия музей в град Добрич и Музея в град Тутракан. В него участват си партнираме с наши колеги и от други балкански столици – Анкара, Братислава, Белград и др.

Кои са пожеланията Ви към българите за Трети март?

Преди всичко, бихме искали да поздравим всички българи с Националния празник – Трети март, както  и да изразим увереността и надеждите си, че помежду си ние сме преди всичко партньори и приятели, а повтаряне историческите грешки от миналото не бива да се случват повече. Това е пожеланието ни към самите нас, както и към представителите на младото поколение.

Според Вас, кои са поуките от войната?

От свое име – като човек, който вече е горд дядо с няколко внука, бих искал да кажа на младите хора – войната не е нещо добро. Тя е всичко друго, но не и добро – от всяка една гледна точка.  Войната произвежда единствено  щети,  бедствия, оставя вдовици, сираци. Оставащото след нея, са сълзи и съсипани души.

Ние от Асоциация „Култ към героите” имаме за свой символ „сълзата” – в знак на почит и уважение към нашите предци, както и като обещание, че няма да забравяме тяхната повеля и заръка – да пазим извоюваната свобода и мира. Особено сме щастливи, че потвърждение на тези думи чухме днес и в словата на кмета на Добрич и в думите на Военноморския адмирал.

Независимо, че допреди няколко години, аз също бях във военна униформа, моето послание и житейско верую е – Да съхраним мира!

В това ли възпитавате децата и внуците си?

Определено. На нашите деца, а и на всички млади, които идват след нас, бих искал да припомня латинската сентенция - Si vis pacem, para bellum (Ако искаш мир, готви се за война). Аз бих казал - нека не се налага и да не допускаме пожарът на войната да пламва отново по нашите земи! Да стоим далеч от нея! Няма нищо по ужасно от войната!

Господин Илиев, Вие сте председател на съюза на военноинвалидите в град Добрич. Какви чувства вълнуват хората от Вашето поколение на Националния празник на България?

Най-напред, бих искал да поздравя всички българи и да им честитя Националния празник Трети март. Радостно е, че във времето, когато всички сме под угрозата на коронавируса, добричлии излязоха за да поднесат цветя на паметника на Хан Аспарух, а след това и на паметника на войниците от казармата, загинали по време на изпълнение на войнския си дълг. Нека припомня, че този паметник го построихме през 2012 година – до Руската братска могила, и съм особено щастлив, че неизменно се поднасят цветя и на двата паметника.

Бих искал да поздравя и нашите колеги от Румъния, както и да има пожелая крепко здраве. Ще си позволя да взаимствам част от думите, с които самите те се изразиха – „Нека нашите отношения и партньорството ни са като каменен зид – да са неразрушими  във времето и за поколенията”. Дано и идващите след нас, също съхранят разбирането за добросъседство и партньорски отношения между двата народа.

c