Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

С военни почести Добрич се поклони пред паметта на героите на Освобождението

На мемориалния комплекс "Хан Аспарух" представителна част на Военноморските сили на Република България отдаде военни почести на загиналите за Освобождението на България от османско робство.

На церемонията присъстваха кметът Йордан Йорданов, народните представители Даниела Димитрова, Йордан Йорданов и Даниел Йорданов, Оксана Жерновая - консул в Генералното консулство на Руската федерация във Варна, флотилен адмирал Георги Пенев - заместник-командир на ВМС, областният управител Красимир Кирилов, председателят на Общинския съвет Мая Димитрова, представители на политически партии, общински съветници, почетни граждани на Добрич, неправителдствената организация "Култ към героите" от Констанца, Румъния, общественици, ученици и жители на Добрич.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов поздрави гражданите с празника, като заяви, че българите са заслужили свободата си и, когато са единни, са готови на всичко. По думите му и сегашният исторически момент изисква народът да действа като "ние" - онова "ние", което е убивало отчаянието и е връщало България на картата на света.

„3-ти март е ден, в който трябва да се запитаме заслужавахме ли свободата си през 1878 г. и заслужаваме ли я и сега? Отговорът е „да”, но само когато „аз” означава „ние”, защото това е най-ценното, което сме имали и което ще имаме като народ! Честит празник! На всички НАС!“, заяви в тържественото си слово кметът.

Присъстващите отдадоха почит на героите, донесли свободата на Родината. Венци и цветя в знак на признателност бяха положени пред мемориалния комплекс на създателя на България хан Аспарух.

След като приеха марша на почетната рота на ВМС, участвала в ритуала по издигане на знамената на България, Европейския съюз и Община град Добрич, официалните лица се отправиха към паметника на загиналите руски войни за освобождението. Там консул Жерновая в обръщението си подчерта, че руския и българския народ имат общи корени и днешното поколение в България и Русия носи отговорност да предаде на потомците историческата памет. 

c