Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Запознаха деца от Добрич с оръжията и униформите от Руско-турската война

Народно читалище „Български искрици” съвместно с Регионален клуб „46-ти пехотен Добрички полк” на НД „Традиция” организира за децата от Добрич вълнуваща среща с историята. По идея на екипа на читалището, в навечерието на националния празник и по случай 142 години от Освобождението от турско робство, във Възрожденското училище на музея в АЕМО „Старият Добрич” бяха представени оръжия, униформи и снаряжение от Руско-турската освободителна война.

Възстановчици от добричкия военноисторически клуб представиха автентични огнестрелни и хладни оръжия от периода, реплики на казашки шашки и кинжали, униформи и снаряжение, изработени в пълно съответствие с оригиналните. Представянето протече под формата на открит урок, в който активно участие взеха и децата. Възпитаниците на читалището показаха отлични знания за национално-освободителните борби на българския народ за отхвърляне на чуждото подтисничество. Докосвайки се до оръжието и униформите те усетиха духа на героичните дни отпреди 142 години, донесли Свободата.

Възстановчиците представиха някои от основните видове военни формирования, участвали във войната – Българско опълчение, казачество, башибозук и турска редовна армия. Дани и Иван от клуба по практическа история „Възрожденска работилница” представиха българските хайдути и разказаха на връстниците си за народните закрилници. Двамата развълнуваха присъстващите с изпълнението на одата на Иван Вазов „Опълченците на Шипка”. От Народно читалище „Български искрици” обявиха, че имат готовност заедно с РК „46-ти пехотен полк” да започнат серия от открити уроци в добричките училища. Така ще бъде даден шанс и на други деца от Добрич да имат своите вълнуващи срещи с историята. Откритите уроци стават част от цялостната програма на НЧ „Български искрици” за възпитание на децата на Добрич в дух на родолюбие и любов към бита, обичаите и историята на народа ни.

c