Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Целогодишно ще приемат заявления за финансиране на ин витро процедури в Добрич

Ще бъде променен срокът за приемане на заявления за кандидатстване за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми в Добрич. До сега се обявяваше краен срок, предвижда се документи да се приемат целогодишно. Това предвиждат предложени промени в Правилника за отпускане на финансова помощ за лечение на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, с постоянен и/ или настоящ адрес на територията на Община град Добрич.

Установено е, че с обявяването на краен срок се ограничават гражданите. Една ин витро процедура изисква своето технологично време за извършване на необходими изследвания, в някои случаи за по-продължително лечение с медикаменти, а понякога се изчаква и конкретен период за осъществяване на оплождането, посочват от Общината. Заявления няма да се приемат само през месец декември.

Други предложени промени в правилника целят да бъдат подпомогнати повече кандидати, които са недопустими за финансиране от Центъра за асистирана репродукция. Ще бъдат увеличени финансираните дейности, като по този начин ще се разшири кръгът и на гражданите, които могат да кандидатстват.

От Общината припомнят, че сумата, предвидена за финансиране лечението на репродуктивни проблеми, е в размер до 3 000 лв. на двойка заявител. През 2018 г. и 2019 г. са подадени общо 10 заявления, като от тях 8 са одобрени.

Предлаганите изменения и допълнения на Правилника за отпускане на финансова помощ за лечение на семейства и двойки с репродуктивни проблеми са обявени са обществено обсъждане на сайта на Община Добрич за срок от 2 февруари до 30 март. Предложения и становища се приемат на адрес dobrich@dobrich.bg.

c