Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Роденото в Добрич момченце с рекордното тегло от 6,6 кг е в добро състояние

В добро състояние са майката и момченцето, родено с рекордното тегло от 6,6 кг, съобщи за Про Нюз Добрич д-р Калина Дянкова, която е проследила бременността на майката и е ръководила раждането.

Бебето е проплакало днес в 11,55 часа в АГ отделението на болницата в Добрич. То е втора рожба на майката Кристина, която също е родена с високо тегло – 5 килограма. Първата й дете Димитър е родено на 5 май 2017 година, също с по-високо тегло – 4,8 кг. Това накарало медиците да са много внимателни по време на втората бременност, особено по отношение на нивата на кръвна захар. Д-р Дянкова е категорична, че майката няма никаква форма на диабет, каквато много често е причината за раждането на бебета с рекордно тегло. При приемането й за раждането, майката е била с нива на кръвна захар от 4,9 ммол/л.

Според нея, в случая по-скоро става въпрос за генетични дадености.

Бебе гигант се роди в Добрич, тежи 6,6 кг

Момченцето е родено със секцио, със спинална упойка. Доносено е. Предвид високото тегло е в кувьоз. Най-вероятно, ще носи името Мартин.

Раждането е осъществено от екип в състав д-р Дянкова, д-р Йорданов, акушерка Кадирова и анестезиолог д-р Дончев.

Според медици, момченцето е с рекордно за Добрич тегло на новородено. Малко не му достига да подобри рекорда за България, който засега се държи от родения през 2011 г. в болницата в Бургас Миглен с тегло от 7,1 кг и ръст 55 см.

Бразилчето Адемилтън, родено през 2005 г. пък е най-тежкото бебе в света, с тегло 8 кг.

Снимката е илюстративна

c