Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Дарената от семейството на починалия Деско апаратура тръгва за Добрич, не достигат 14000 лева

Утре от Канада за България ще отпътува системата за декомпресия SpineMED®, която семейството на починалия 38-годишен Десислав Димов от Добрич ще дари на Многопрофилната болница за активно лечение, съобщи за Про Нюз Добрич майка му Антоанета Малева. Очаква се апаратурата да пристигне на летище София след седмица. Там трябва да стане освобождаването от ДДС.

Малева сподели тревогата си, че са необходими още около 13 000 -14 000 лева за заплащането на ДДС-то. Тя отново призова да дарим и така Добрич да бъде първият град в страната, който ще разполага с модерната апаратура на световния лидер в нехирургичната спинална декомпресия, предназначена за облекчаване на повредени и дегенеративно променени дискове.

Търговската цена на системата за декомпресия SpineMED® е 94 000 евро. Споразумяхме се и я закупуваме на много по-ниска цена, обясни майката на Десислав. По думите й това е станало заради емоционалния мотив – че семейството е дарител, че парите са били за лечение на сина им. Производителите не са имали такъв случай и са останали изненадани. Апаратурата се закупува с всички пари, събрани за лечението на Десислав, плюс допълнително набраните около 10 000 лева, дарени от стотици добричлии. Освен за плащането на ДДС ще са необходими средства за транспортни разходи, реклама, посрещане на гостите на официално събитие, което се подготвя. Представянето на SpineMED® - най-модерното технологично и клинично ефективно устройство за консервативно лечение на патологии на лумбалния и цервикалния диск, ще бъде в седмицата до 27 март. Отправена е покана към канадския посланик за България в Букурещ.

Големи отстъпки прави и самият собственик на апаратурата от Канада – за разходите си за командировка до България, за обучението на персонала и други.

Системата за декомпресия SpineMED® ще бъде разположена в Отделението по физикална и рехабилитационна медицина в болницата в Добрич. Използването й няма да се покрива от Здравната каса, а гражданите ще си заплащат. Малева съобщи, че се предвижда една процедура да е 20 лева, за един курс на лечение трябва да бъдат направени 15-20 процедури. В Германия Здравната каса поема това лечение, посочи майката на Десислав и изрази надежда това в бъдеще да стане и у нас.

Припомняме, че компютърният специалист Десислав Димов почина през септември м. г. Той бе с тежка травма на гръбначния стълб, причинена от катастрофа, последвана от 17 години на парализа и тежки болки. След няколко месеца обмисляне семейството реши с набраните средства за лечението му да бъде закупена скъпата апаратура, която да дари на болницата Добрич. Не достигаха обаче около 11 000 лева и Антоанета  Малева отправи призив към всички познати и непознати сърцати хора да оценят усилията и добронамереността на семейството й и да помогнат средствата да бъдат събрани. За целта на много места в Добрич са разположени благотворителни кутии.

Средства може да се дарят и на разкритата дарителска сметка в УниКредит Булбанк-клон Добрич:

  • BG97 UNCR 7000 1523 8607 58
  • BIC код: UNCRBGSF / на името на Антоанета Малева.
c