Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Обичаите на Сирни Заговезни впечатлиха малчугани от ДГ "Слънчице" в Добрич

С много настроение малчуганите от първа група „Звездичка” при Детска градина „Слънчице” в Добрич с педагози Маринела Василева и Гергана Колева пресъздадоха едни от първите пролетни празници - Сирни Заговезни и кукерови игри.

Децата предварително бяха запознати с традициите и обичаите от Гергина Маринова – бивш учител в детската градина, която е неразделна част от екипа на групата. Наученото малките момичета и момчета представиха пред своите родители. Те пресъздадоха автентичното съдържание на празника Сирни Заговезни - вземане на прошка, обичая хамкане, прескачане на огън за здраве, хвърляне на стрели, гонене на лошите сили с кукерски танц. Във възстановките се включиха и някои от родителите.

Благодарение на Гергина Маринова децата, а и техните учители, майки и бащи, научиха нови и неизвестни за тях неща за празника. Маринова е родом от генералтошевското село Дъбовик и разказа как в нейното семейство са се отбелязвали Сирни Заговезни. На ръката се връзвал зелен конец – смятало се, че по този начин се дава нов живот на гората. Така тя щяла да хвърли старата грозна зимна премяна и ще се облече в зелено. В семейството на Гергина Маринова се пиела по глътка от водата, в които се сварявали яйцата – тя предпазвала от кашлица. От баба си знаела, че след даването на прошка стопанката изпращала младите, като давала свещ и варено яйце – за да светят на житото.

c