Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

1 март – Ден на художествената самодейност

Днес е много специален ден. Закичваме се с мартеница, искаме прошка от най-близките си хора, танцуваме хора за последно преди 49 дневния Великденски пост, когато и танците са забранени, с изключение на хорото буенеца, прескачаме огън за здраве и се забавляваме.

Към всичко това трябва да прибавим и още един празник – Денят на любителското художествено творчество. Единствен по рода си в света, този празник е признание за дейността на самодейците, за всеотдайността им към изкуството и фолклора, към приноса им в духовния живот на общността ни.

Това е празник, обединяващ хора с различни професии и социален статус, които имат дарба и потребност да я развиват. Това е празник на българския талант, на българския дух, на българската култура.Празник–благодарност към тези,който съхраняват българската традиция и бит.

Едва ли има точна статистика колко са хората от област Добрич, които са самодейни дейци. Казват, че самодеец е този, чието изкуство идва от сърцето и получава за него единствено любовта и аплодисментите на публиката.Наглед те са като всички нас, но у тях има едно огънче, което пръска искри към сърцето. И ден след ден те не щадят време и сили, за да правят делника по-красив със слово, музика, песен, рисунка; да запазят българщината и да запалят в сърцатана наследниците ни онова пламъче към род и Родина, без което Българияднес нямаше да я има.

c