Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Световен ден на редките болести

Днес е Световният ден на редките болести. По традиция денят се отбелязва на 29 – и февруари, а  в невисокосните години – на 28–и февруари. Целта е да се повиши осведомеността и познаниятана обществото за редките заболявания и да се изясни въздействието на тези форми.

Европейската пациентска платформа EURORDIS стартира тази инициатива през 2008г. Редките болести може най-общо да се дефинират като патологични състояния с ниска заболеваемост. В страните членки на Европейският съюз едно заболяване се смята за рядко, когато засяга по-малко от 1 на 2000 граждани. Около 60 млн. души в цял свят страдат от редки заболявания.За Европа броят им е над 25 млн. души, като много от тях са деца. Според международни проучвания, около 5% от населението на Стария континент е засегнато или ще бъде засегнато в определен момент от редките болести. За България, чието население е около 7 500 000 по данни от 2004 година, популацията на пациенти с редки заболявания се очаква да бъде 400 000 – 450 000 човека. Само 5% от познатите редки болести са лечими.

В знак на солидарност към милионите болни по света, в точно определен час, граждани от цяла Европасе включат в масовото вдигане на ръце, което се осъществява по едно и също време, а в небето се пускат разноцветни балони, символизиращи хилядите видове редки болести.

Източник: БГНЕС

c