Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

49 са поставени под карантина в област Добрич заради коронавируса

49 жители от Добричка област са поставени под карантина заради коронавируса, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова след проведеното днес първо заседание на новосформирания Областен координационен щаб. Всички те са били в Италия или Китай. Преминали са граничен здравен контрол и са здрави.

Поставени са под карантина за 14 дни, колкото са двата инкубационни периода на заболяването. Наблюдават се от личните си лекари.

Сред 49-те са и двете ученически групи – от Добрич и Каварна, които бяха в Италия по програма „Еразъм+”. Както Про Нюз Добрич писа, децата от Добрич и техните преподаватели се завърнаха в България още в събота. Гимназистите от ПЗГ „Климент Тиримязев” в Каварна и четиримата им учители бяха прибрани предсрочно миналата вечер с правителствения самолет.

Целта на Областния щаб е да се извърши координацията на действията на компетентните държавни и местни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация заболеяемост от коронавурис, съобщи областният управител Красимир Кирилов. В щаба влизат представители на всички общини, на МВР, ДАНС, пожарна, Гранична полиция и други.

Д-р Ангелова обясни, че при 49-те става дума за добилата наименование доброволна домашна карантина. При нея гражданинът се е съгласил да не излиза от дома си, за да не поставя хората от общността, в която живее, в риск от възникване на епидемия. На всички, на които им е предложено и са се съгласили на домашна карантина, е препоръчано у дома дейностите им да бъдат разделени по време, място и пространство от останалите членове на семейството. Хората трябва да бъдат много отговорни, посочи директорът на РЗИ.

По отношение на твърдения в социалната мрежа, че поставени под карантина в Каварна не я спазват, д-р Ангелова каза, че е получен сигнал за едно такова лице. От РЗИ са отправили молба за проверка към полицейското управление в Каварна, но още няма обратна информация.

Съгласно заповед на министъра на здравеопазването и решението на Националния щаб по коронавирус  Китай и Италия са двете рискови дестинации, които се наблюдават у нас, вероятно след анализ на пътникопотока, каза директорът на РЗИ. Тя допълни, че на трите гранични пункта в Добричка област към момента не се извършва граничен здравен контрол, най-вероятно също следствие на такъв анализа. Според д-р Ангелова ресурсите на нашата здравна система са ограничени и всички сили се пазят при евентуално настъпване на критична ситуация. По думите й в момента у нас ситуацията е спокойна, защото всички лица, които приети и предадени за наблюдение са здрави.

Към днешна дата няма хоспитализирани в болницата в Добрич за наблюдение за коронавирус. До момента приетите в лечебното заведение са били двама – младата жена, която се завърна от Тайланд и мъж, който е бил в Китай. Пробите и на двамата са отрицателни. За тях 14-дневният карантинен период отдавна е преминал.

Лицата, които при здравен контрол на граничен пункт показват симптоми, директно се хоспитализират и не се допускат на територията на страната, обясни д-р Ангелова. Със заповед на министъра на здравеопазването са определени конкретните болници, в които се хоспитализират. За всички останали случаи, в които граждани са се завърнати от Китай и Италия и пребивават на територията на областите, в които няма разкрити гранични здравни пунктове, а покажат симптоми, чрез общопрактикуващите лекари се съобщава на РЗИ и се приемат в лечебно заведение, в което има инфекциозно отделение. На територията на Добричка област такова има само в болницата в Добрич. Помолени са МБАЛ в Балчик и Каварна да си прегледат плановете и разчетите и да имат готовност при необходимост да разкрият инфекциозни отделения. На този етап няма никаква такава необходимост, подчерта директорът на РЗИ.

c