Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

В 10 села от община Добричка подменят уличното осветление по проект

Общинският съвет даде съгласието си Община Добричка да кандидатства с проектно предложение по процедура „Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура – системи за външно изкуствено осветление на общините” по програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност”. Проектът предвижда подмяна на уличното осветление с енергоефективно в 10 населени села – Одърци, Батово, Бенковски, Победа, Дончево, Карапелит, Ловчанци, Паскалево, Стефаново и Стожер. ОбС одобри населените места.

Съществуващите осветителни тела в община Добричка в голяма си част са морално и физически амортизирани, се посочва в докладна записка на кмета Соня Георгиева. Най-често те са монтирани пред стълб /два или повече/, което е в противоречие с добрите европейски практики. Инсталираните в тях лампи излъчват светлина с ниско качество, съдържат вредни вещества за хората и околната среда и изразходват голямо количество електрическа енергия.

Според Георгиева селищните системи за улично осветление трябва да съответстват на стандартите. Те трябва да бъдат оптимизирани, да бъдат надеждни и да функционират с минимални разходи за електроенергия и техническа поддръжка. В тази връзка през януари е изготвен доклад за енергийна ефективност за уличното осветление за десетте села. Въпросните населени места са с на-много жители по настоящ адрес и села, в които не са подменени осветителните тела в LED-осветление. Изпълнението на мерките в доклада ще доведе до годишна енергийна икономия – 1 141 341,506 kWh, годишна финансова икономия в размер на 206 811 лева и до намаляване на количеството CO2, отделяно в атмосферата.

c