Образование Спорт

Изграждат изцяло оборудвани физкултурни салони в училищата

Програма, насочена към изграждането на модерни и напълно оборудвани физкултурни салони в училищата, стартира с държавна инвестиция от 25 милиона лева. Това съобщи днес министърът на младежта и спорта Красен Кралев пред медии, след днешното правителствено заседание. 

“Днес е един прекрасен ден за нас, за българските деца, за българския спорт, защото започваме реализирането на една програма, която не е правена в България от десетки години. Още в началото на втория ми мандат като министър на младежта и спорта заявих публично убеждението си, че всяко българско дете има право на равни условия за спорт. Това е в основата на изграждането на здрава нация. Моята позиция винаги е била в тази посока – да възстановим пирамидата, по която се изгражда българският спорт. Без да се погрижим за децата, няма как да очакваме сериозни успехи”, посочи той. 

В страната ни има огромен дефицит на такива съоръжения – над 400 са училищата, в които няма изградени физкултурни салони. 

Училищата, в които ще бъдат изградени и оборудвани физкултурни салони, са включени в списък, одобрен от министъра на образованието и науката. Основните критерии, по които са избрани тези училища са най-вече брой на ученици, които нямат условия за практикуване на часове по физическо възпитание и спорт в училище. Под внимание е взето и дали има възможност за изграждане на физкултурен салон на територията на училището. 

В списъка са включени 50 училища, от които 39 са общински, а 11 са държавни. Най-голямото е в град Пловдив – СУ „Найден Геров“ с 1292 ученици, а най-малкото е в Асеновград – ОУ „Ангел Кънчев“ с 393 ученици. С реализирането на този първи етап на програмата ще бъдат обхванати 30 554 ученици.

Министър Кралев обясни, че вече има създадени идейни проекти за изграждане на физкултурни салони, като прогнозната максимална цена е до 1 милион лева за всеки, с включено пълно оборудване и климатизация. 

Цената на всеки салон зависи напълно от адаптацията към съответния терен и потребностите на всяко едно училище. Реализирането на проекта за изграждане на физкултурен салон във всяко от тези училища ще зависи основно от училищното ръководство, от ръководството на общината, в която се намира училището и от изпълнителя на проекта. 

Идейната постановка на проекта предвижда:

  • напълно оборудвана зала с от две до четири съблекални
  • две учителски стаи
  • треньорска стая
  • съдийска стая
  • складово помещение

Височината на салона ще е осем метра, а общата квадратура на игралното поле – от 500 до 700 квадратни метра, в зависимост от нуждите и възможностите на училището. Размерът на административната част – от 150 до 220 кв. м.

Според разчетите на Министерството, до двадесет дни се очаква проектите да бъдат напълно и подробно разработени. 

След това предстои да бъдат изпратени за съгласуване до съответните общини, в които ще бъдат изградени физкултурните салони. Успоредно със срока за съгласуването ще вървят и процедурите за избора на изпълнител по съответните места. Избраните изпълнители на проектите ще получат напълно и подробно изработен и съгласуван със съответната община проект, който ще бъде готов за изпълнение. “Надяваме се до една година да открием първите физкултурни салони по програмата”, заяви още Красен Кралев.

Водещата снимка е илюстративна

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *