Водещи новини Общество

Илина Ангелова, която е с корени от Добрич, спасява бедстващи като част от „Лекари без граници”

Илина Ангелова е член на екипажа на кораба “Оушън Вайкинг”, който спаси 274 души в Средиземно море. Заедно с останалите доброволци и с целия екипаж сега и тя е под карантина – заради опасността от коронавирус, съобщава Дойче веле.

Италианските власти разрешиха на „Оушън Вайкинг” да акостира в Сицилия. 274 оцелели бяха само на крачка от твърдата земя. Но и те, и екипажът на кораба-спасител бяха поставени под карантина. От борда на кораба ни информира единственият журналист на място – колегата от ДВ Миодраг Сорич.

В понеделник 70-метровият кораб на хуманитарните организации „Лекари без граници” и „SOS Средиземно море” първоначално получи разрешение да пусне котва в най-далечната част от пристанището на Поцало. Но часове по-късно ситуацията се промени. Властите отмениха решението си и на следващия ден „Оушън Вайкинг” беше принуден да закотви на няколко морски мили навътре в морето.

Под карантина

Българката Илина Ангелова работи като „служител по хуманитарни дела” за организацията „Лекари без граници”. Заедно с останалите доброволци и с целия екипаж сега и тя е под карантина на борда на „Оушън Вайкинг”.

Корабът беше допуснат за един ден в пристанището само заради преминаващата буря. Бурята обаче вече утихна и корабът отново напусна пристанището. „Оушън Вайкинг” с целия си екипаж вероятно ще остане под карантина за цели две седмици – като предпазна мярка срещу разпространяването на коронавируса.

Илина Ангелова е член на екипа, който през последните седмици спаси 274 души, отправили се от Либия по море към Европа. Бежанците се бяха озовали в критична ситуация и навярно щяха да се удавят, ако доброволците от „Лекари без граници” и „SOS Средиземно море” не им бяха помогнали. При това, те оказаха тази помощ в една много драматична ситуация – при ураганен вятър и вълни от три и половина метра. Оцелелите получиха медицинска помощ на борда на „Оушън Вайкинг”, а също така храна, напитки, дрехи и играчки за децата. На тяхно разположение бяха психологически компетентни събеседници.

Коя е Илина Ангелова?

Една от тях е българката Илина Ангелова, чиито родители са от Добрич. Сред нейните задачи са и разговорите с оцелелите – тя ги интервюира и внимателно ги изслушва. Хората, спасени от „Оушън Вайкинг”, вече са ѝ разказали за съдбите си. „В момента не мога да си представя, че бих могла да върша друга работа”, казва тя, а на лицето ѝ е изписано видимо удовлетворение.

А как е решила да върши именно това? Човешките права я интересували още от ранна възраст. На 23 години работила в Бейрут за „Хюман Райтс Уоч”. Тогава трябвало да интервюира един сириец, който бил свидетел на атака с химическо оръжие. „Говорихме по „Скайп”, той беше още в Сирия”, спомня си Илина. „Натъжих се, когато слушах разказа му за този ужас.” В този момент тя решила и занапред да се ангажира и да работи за правозащитни организации. Освен български, Илина говори още английски, френски, италиански и арабски. Следвала е политика и философия в Кеймбридж и в Париж.

Родителите ѝ са от Добрич, но живеят и работят в София. Те я окуражават за нейната работа. „Е, понякога се тревожат, когато трябва да работя в кризисни региони”, признава тя. Но край бреговете на Пацоло такава опасност няма. „Оушън Вайкинг” денонощно е под охрана.

Източник: dw.com

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *