Общество

Днес е Международният ден на полярната мечка

Много училища и зоологически градини отбелязват този ден с изложби или лекции, а световни политици използват случая, за да призоват международната общност към действия – не само за защита на белите мечки, но и за забавяне на глобалното затопляне. Целта на инициативите е повишаване информираността на хората за тези красиви животни и опасността от изчезването им. Женската полярна мечка обикновено ражда на всеки три години от 1 до 3 малки. Те оцеляват в сурвите условия на Севера. Притежават дебел подкожен слой мазнина, който ги пази от свирепите условия на въздуха и ледените води. През нощта полярните мечки са почти невидими дори за камери и устройства за инфрачервено виждане. Това се дължи на безцветната им козина и черната им кожа. Интересно е, че имат три клепача, които им осигуряват защита на очите, а езикът им е син. Полярните мечки са способни да пренастройват метаболизма си, което им позволява да издържат дълги периоди от време, без да се хранят. Бързото топене на ледовете, дължащо се на глобалното затопляне, ограничава времето им за лов, чрез който си набавят храната. Това предизвиква драстичното им намаляване и опасността от изчезване.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *