Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Утре приемат в клиника в Германия останалата без дом 5-годишна Сиана от Добрич

В обедните часове днес 5-годишната Сиана от Добрич и родителите й, които останаха без дом след пожар, пристигнаха в Германия, където на детето ще бъде направена поредната операция. Това съобщи за Про Нюз Добрич бащата Живко Димитров. Утре момиченцето ще бъде прието в специализирана клиника в селце близо до град Розенхайм.

Припомняме, че жилището на семейството бе изпепелено при пожар на 15 февруари, при него загина бабата на детето - 68-годишната Събка.

Живко Димитров обясни, че Сиана ще постъпи в немската клиника с предварително направени в България изследвания. Операцията й е насрочена за 27 февруари, при нея ще бъде направена корекция на ортезите. Този път престоят ще е три, максимум четири дни, а не като при по-сложните операции – 10-12 дни, обясни бащата.

Както Про Нюз Добрич писа, Сиана е родена с локсация на коленни стави с огромна 100-градусова деформация във фибиите, еднотипна на двете крачета. През последните две години са й извършени две много сериозни и дълги операции. В момента краченцата й са прави. Семейството посещава клиниката в Германия за 10-и път.

Финансирането на лечението на Сиана в Германия бе одобрено от Националната здравноосигурителна каса преди дни. То е в размер на около 6 300 евро. Здравната каса превежда директно средствата на болницата, разплащането става с международен формуляр S2, който е утвърден за страните от Европейския съюз за такъв вид лечение, обясни Живко Димитров. Детето се лекува втора година в клиниката в Германия. Досега средствата са били отпускани от Фонда за лечение за деца, това е първото одобрение от здравната каса. Финансиране в по-малък размер е осигурявано и от Българската Коледа.

В подкрепа на останалите без дом наши съграждани от пожара в Добрич се провежда благотворителна кампания, която ще приключи днес. Последно може да дарите тази вечер от 18 до 20 часа. Помощи и парични средства се приемат в клубната къща на мото клуб „Кан Аспарух 681”, която се намира зад бар „Густо” по ул. „Бойчо Огнянов” 39.

Кадър бТВ

c