Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Специализираната прокуратура разследвала кмета на Ген. Тошево по жалба на граждани

В Специализирана прокуратура има образувано досъдебно производство срещу кмета на Генерал Тошево за това, че в периода 2017-2019 г. не е изпълнил служебните задължения и за длъжностно престъпление / чл. 282, ал. 2 от НК/, съобщиха източници на Про Нюз Добрич.

Предполага се, че именно във връзка с това в понеделник разследващите бяха в Общината.

Досъдебното производство е било образувано по сигнал, подаден от трима граждани на Генерал Тошево срещу кмета на Общината и главния архитект, научи Про Нюз Добрич. В тази връзка има и решение на Общинския съвет от август 2019 г., което до момента не е изпълнено.

Както медията ни вече съобщи, в понеделник около обяд служители на Специализираната прокуратура са започнали проверка в сградата на общината, като разследващите дълго време са били в кабинета на кмета. Вечерта до късно сградата на кметството е светела, разказаха генералтошевци. Според тях, са били предприети мерки да не се допусне изнасяне на документи.

Засега се потвърждава версията, която Про Нюз Добрич първи съобщи, че проверката е във връзка с подадени през миналата година жалби на глаждани, включително и за обект, за който има предписание за задължително премахване, но това не е било направено.

Медията ни се свърза с тримата граждани, които са сигнализирали Специализираната прокуратура.

Специализираната прокуратура влезе в Община Ген. Тошево?

Единият сигнал е във връзка с изискване от главния архитект Николай Антонов да има изменение на ПУП за строителство на гараж, за който предшественикът му е издал виза и строително разрешениеза, но Стефко Станев Стефков не успял да реализира поради финансови затруднения. Миналата година подал заявление за същото, но получил отговор от главния архитект, че се изисква ПУП. На въпроса защо, отговорът бил „Защото аз така искам”, разказа пред Про Нюз Добрич Стефко Станев Стефков .

Другият сигнал е от Яна Димитрова Василева и е за това, че в продължение на две години не е изпълнена заповед за премахване на незаконен строеж, за който РДНСК е съставил констативен протокол и има множество писма от структурите на ДНСК и МРРБ със срокове за премахване.

Третата жалба е от инж. Ради Михайлов.

В сигналите се визирали и проблеми в звеното, ръководено от главния архитект на Генерал Тошево.

Както Про Нюз Добрич вече писа, във връзка с жалбите на тримата, през август миналата година Общинският съвет в Генерал Тошево е взел единодушно решение № 5-9 от 06.08.2019 година за създаване на временна комисия с петчленен състав, със задача да се проверят твърденията на Стефко Станев Стефков, Яна Димитрова Василева и инж.Ради Михайлов и да се представи становище пред ПК по ПСДУТ към Общински съвет до следващото заседание на ПК.

След запитване от гражданите, направено на последното заседание на Общинския съвет, е станало ясно, че това не е изпълнено.

Сигналът първо е бил подаден в Окръжна прокуратура, от там – в Специализирана апелативна прокуратура, след което е препратен към Специализирана прокуратура. Там е образувано досъдебното производство.

Още в понеделник Про Нюз Добрич поиска официална информация към Специализирана прокуратура. Имаме уверението на говорителя й Божидар Димитров, че утре ще ни бъде предоставена такава.

Какво вече съобщихме, в понеделник репортер на медията ни се свърза с кмета Валентин Димитров, когото попита вярна ли е информацията за проверка на Специализираната прокуратура във връзка с трите жалби от м. г. и непремахнатия обект. „Не искам да коментирам в момента. Работя си в момента в Общината”, отговори той. Днес кметът отпътува за София, където участва в 33-ото Общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

c