Добрич Новини

С шествие „Първите” и отдаване на военни почести Добрич ще отбележи 3 март

Националният празник на България 3 март ще бъде тържествено отбелязан в Добрич. Проявите ще започнат с панихида в Храм „Свети Георги“ в памет на загиналите за Освобождението на България и празничен водосвет, отслужени от добрички духовници.

В 10 часа от Храм „Свети Георги“ ще тръгне празничното шествие „Първите“ с ученици от училищата в Добрич, което за втора година ще допринесе за атмосферата на празника. Галерията от възрожденци, допринесли за нашето освобождение и културно развитие, е допълнена с ликовете на свещеник Павел Атанасов и Райко Цончев. Децата ще се присъединят към програмата в Мемориалния комплекс „Хан Аспарух“. Там ще се състои тържествен  ритуал за отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя в памет на героите.

За гражданите и гостите на града от 12 часа на площад „Свобода“ ще започне фолклорен концерт на Представителен фолклорен танцов клуб „Хорце“ и Детска танцова школа „Хорце“ при Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 г.“ с ръководител и хореограф Севдалина Атанасова. В Художествената галерия от 16 до 18 часа е предвидено представяне на оръжие от епохата на Възраждането на Сдружение „Хайдути“-Варна. От 17 часа концерт ще изнесе Мъжки хор при Народно читалище „Добрич – 2017 г.“ с диригент Димитър Вангелов, ще се състои и прожекция на документален филм. Събитията в галерията се организират от Народно читалище „Добрич – 2017 г.“ със съдействието на Община град Добрич.

Дни на отворените врати ще се проведат в Музея в Градски парк „Св. Георги“, Военно гробище музей и Художествената галерия. През целия ден ще се поднасят цветя на паметниците на Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Захари Стоянов, Хайдут Пею Буюклията, Паметник на победата (ген.-лейтенант Цимерман), Добротица, Фьодор М. Достоевски,  Алея на опълченците – Военно гробище музей, Паметна плоча на Хаджи Иван Хадживълков.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *