Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Известният математик от Добрич Коста Коларов помага на закъсали седмокласници

Учениците от седми клас от Добрич, които са загубили надежда, че могат да разберат математиката, вече имат спасителна сламка, за която могат да се хванат, за да се справят успешно на Националното външно оценяване. Нужно е само да повярват в себе си. Правят го възможно дългогодишният учител по математика, автор и съавтор на повече от 34 учебника и сборника по математика Коста Коларов и дъщеря му Надежда Пампорова.

 „Трябва да се знае, че българските деца не могат да се сложат в един кюп“ – казва Коста Коларов, който е и собственик на книжарница „Мъдрост“ в  гр. Добрич. „Всяко едно дете има своята дарба, своята материя, в която се чувства силно – продължава той. „Красотата на българското образование е показана на цял свят от учениците, които се справят в различните области – математика, информатика, спорт. Много има такива. Но за жалост, една трета от децата на България не се справят на матурите. Липсват им базови познания. Не познават и математическата терминология“ – обобщава математикът.

Темите в учебниците, според Коста Коларов, трябва да са разбираеми за всички. И да са съобразени с възрастта и профила на училището. Недостатъчно е времето в час, за да могат учителите да приложат индивидуалният подход към децата и да определят на какво да наблегнат.  

 Преди две години, загрижен за нивото на образование в българските училища, Коста Коларов споделя с компетентни служители идеята си, да се даде възможност на децата, които срещат затруднения в обучението по математика, да използват по-лесно разбираем тип задачи.  Той,  заедно с Пенка Дикова,  са разработили учебното помагало „В помощ на седмокласниците, които се затрудняват с училищната математика“ , където материалът за седми клас е редуциран и лесно достъпен.

За съжаление, никой не е проявил интерес към предложението му. 

Сега, две години по-късно, Коста Коларов, заедно с дъщеря си – Надежда Пампорова, вземат нещата в свои ръце. Използвайки личните си контакти, тя се среща с директорите на три добрички училища – „Христо Смирненски“, „Любен Каравелов“ и „Стефан Караджа“. Разказва им за идеята на баща си да помогне на деца, които имат затруднения по математика. Целта му е да няма дете, което да има нула точки на матурата по математика. Директорите приемат, като дават възможност чрез заявление, учениците сами да решат дали искат да получат помощ по този учебен предмет.

Желаещите са много. Децата правят пробно контролно, с възможно най-лесните задачи. Тези, които не успяват да се справят, получават шанса абсолютно безплатно за тях и техните семейства, да се възползват от допълнителните уроци.

Самите родители научават за предложението на Коста Коларов на проведените в училищата родителски срещи и напълно подкрепят идеята.

Надежда Пампорова се среща и разговаря с две учителки, които доскоро са преподавали математика в гимназиален курс, но вече са в пенсионна възраст. Те се съгласяват да се включат в инициативата. Намира и благодетел, който  да покрие заплатите им. Самата тя подсигурява масите, столовете и необходимите помагала за часовете по математика, който се провеждат в книжарница „Мъдрост“.

„Всяко дете, което има желание, в удобно за самото него време, може да седне в книжарница „Мъдрост“, да направи тест и да получи яснота за нивото си“ – споделя Надежда Пампорова в личния си профил във Фейсбук. 

„Математика се преподава, като убедиш децата, че могат. И ги накараш да мислят“ – така завършва разговора ни с Коста Коларов. И с надеждата, че на следващата матура поне тези деца ще имат резултат, различен от нула точки.

c