Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Режат лентата на обновената по водния проект на Добрич Пречиствателна станция

Официална церемония за рязане на лентата на реконструираната и разширена Пречиствателна станция за отпадъчни води ще се състои днес, съобщават от Общината. Дейностите на обекта се реализираха по проект „Интегриран проект за подобряване на водния сектор в град Добрич – фаза1”. Церемонията ще е от 11 часа в двора на Пречиствателната станция в село Врачанци.

Препомняме, че реконструкцията на съоръжението започна през март 2018 година, стартът бе даден в присъствието на зам.-министъра на МОСВ Красимир Живков.

Пречиствателната станция е построена през 1986 година и не бе ремонтирана повече от 30 години. През 2015 г. проектът за воден цикъл на Добрич беше включен в т. нар. големи ранни проекти във водния сектор по ОПОС 2014-2020 с осигурена безвъзмездна финансова помощ в размер на 86,2 млн. лв. Проектът предвижда изграждане на биологично стъпало за отстраняване на азот и фосфор. Това ще доведе до по-добро пречистване на отпадъчните води, които се заустват в река Добричка.

Изпълнението на проекта за водния цикъл ще гарантира преодоляването на здравно-екологичните рискове за над 92 400 жители.

Снимките са от март 2018 г., когато бе даден стартът на ремонта

c