Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

По 186 клинични пътеки ще работи болницата в Добрич през 2020 г.

186 клинични пътеки е договорила за настоящата година с Районната здравноосигурителна каса Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич, съобщават от РЗОК. Освен това МБАЛ в областния град ще работи по три клинични процедури и 20 амбулаторни.

МБАЛ в Балчик е договорила с касата 47 клинични пътеки и 6 амбулаторни процедури, а болницата в Каварна – 23 клинични пътеки и 3 амбулаторни процедури. Договореност с РЗОК за изпълнение на дейности по 7 клинични пътеки с РЗОК са постигнали Специализираните болници за рехабилитация „Медика” в Албена и „Тузлата” край Балчик.

ДКЦ-1 и ДКЦ-2 са сключили договори за амбулаторни процедури. ДКЦ-1 ще изпълняват 4 такива, а ДКЦ-2 – 3. Диализен център „Диалхелп“ е договорирал 1 амбулаторна процедура, очаква се след решение на НС на НЗОК да се сключи договор за още две.

През 2020 година в област Добрич по договор с РЗОК в извънболничната помощ ще работят 86 индивидуални изпълнители на първична извънболнична медицинска помощ /ПИМП/ и 8 групови практики, 59 индивидуални изпълнители на специализирана извънболнична медицинска помощ /СИМП/ и 2 групови практики, два Диагностично-консултативни центъра, 9 Медицински центъра, две самостоятелни медико-диагностични лаборатории. МБАЛ в Каварна има сключен договор в извънболничната помощ за физиотерапия. Договори са сключили Центърът за психично здраве, 92 индивидуални изпълнители на извънболнична дентална помощ и 11 групови практики, 2 изпълнители на специализирана дентална помощ.

На територията на областта по договор със здравна каса ще работят 43 аптеки. Здравната каса има нови партньори в Тервел, Балчик, Ген. Тошево и Добрич.

2 846 здравноосигурени лица са сменили личния си лекар през декември  м. г. Сред тях, освен недоволни от стария си общопрактикуващ лекар, са и избралите нов ОПЛ по причина смяна на местоживеене, както и поради отпадане на лекарски практики и пренасочване на пациентите към други.

c