Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

26-годишна диригентка от Добрич поема оркестъра на Камерна опера

Млада диригентка от Добрич застава начело на оркестъра на Камерна опера – Благоевград. 26-годишната Светлана Галианова е първото назначение на кмета на общината Румен Томов за окомплектоване на екипа на уникалната на Балканите културна институция. Тя бе преструктурирана преди година от екипа на бившия кмет Камбитов и с направените съкращения се превърна в обикновен оркестър с титла, която не отговаряше на съдържанието.

Увеличение на състава на Камерна опера с 12 щата е заложено от кмета Р. Томов в бюджет 2020 на общината. След връщането на съкратената перкусионистка Лина Ангелова като вр.и.д. директор на Камерна опера преди десетина дни, от вчера започна и попълването на състава с музиканти, певци и специалисти по сценография и техника.

Светлана Галианова дирижира Български камерен оркестър в родния Добрич

Новата диригентка Св. Галианова е с кратка, но обещаваща професионална биография. Тя е завършила „Оперно-симфонично дирижиране“ в Музикалната академия в София в класа на проф. Пламен Джуров и доц. д-р Георги Патриков, а дебютът й е с Академичния симфоничен оркестър през 2015 г. Дирижирала е Симфониета Видин, като заедно имат множество концерти, сред тях и в пещерата „Магурата“. Галианова ръководи и ученически духов оркестър към Първа английска гимназия и читалище „Петър Берон“ в София. Тя заема мястото на диригента Христо Христов, който дойде миналата година в Благоевград заедно с напусналия в началото на януари директор на Камерна опера Бойко Цветанов, но не остана дълго на диригентския пулт. В края на ноември Хр. Христов  освободи мястото в Камерна опера и оттогава няма щатен диригент в състава, а работата се възлагаше на хонорар, като последните два концерта дирижира маестро Максим Ешкенази.

Източник: Струма

c