Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Всеки десети автобус се движи технически неизправен

Приключи операцията за проверка на водачите на товарните автомобили и автобусите, проведена в периода 2 - 16 февруари 2020 година на територията на цялата страна, съобщиха от МВР. Засилените проверки на територията на всички държави-членки на ЕС се извършваха по линия на Европейската пътна полиция /ROADPOL/.

От представената справка за България, на територията на страната са проверени общо 10 785 превозни средства. От инспектираните общо 8 660 товарни автомобила са установени общо 3 237 нарушения, като на 40 от проверените камиона е наложена забрана да продължат движението си. Най-често, водачите на камиони са санкционирани за неспазване на ограниченията и превишаване на скоростта. 1012 от всички глоби са по тази причина. При 242-ма са констатирани неспазване изискването за използване на обезопасителен колан по време на управление. С нередовни документи са засечени 502 водачи, а други 139 са за нередности в документацията на превозното средство.

Стартира Евро акция за контрол на камионите и автобусите

При двуседмичната операция са проверени 2125 автобуса, като установените нарушения при тях са общо 446. И при тях, най-голям брой са наложените санкции за движение с превишена скорост - 72. 40 водачи са управлявали без да използват обезопасителни колани,  69 – с нередовни документи на водачите, а 41 - с техническа неизправност на превозното средство. Констатацията от представената статистика сочи, че всеки шести от санкционираните водачи на автобуси си позволява да се движи с превишена скорост и с нередовна документи.

Снимка: alamy.com

c