Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Висока оценка за дейността си през 2019-а получи Административният съд в Добрич

За поредна година Административният съд в Добрич отчита прекрасни резултати, както по отношение на образуване на делата, така и по отношение на приключването им в 3-месечен срок, като решенията са постановени на 100 процента в едномесечен срок. Това каза пред журналисти председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков. Той присъства на годишното отчетно събрание на съдиите и служителите от Административния съд в Добрич.

През 2019 година беше повишена натовареността на Административния съд в Добрич и бяха образувани най-много дела, в сравнение с предходните години - 786, съобщи председателят му Красимира Иванова. Спрямо предходните години са и свършени най-много дела – 789. Натовареността е 15.8 процента. Това се дължи на променената подсъдност през 2019 година, влязла в сила през септември 2018-а, обясни Иванова. Тя посочи, че към административните съдилища са преминали делата по Закона за управление на европейските фондове, а също и делата по жалби по данъчно ревизионни актове.

Годината приключихме с отличен резултат, няма нито един постановен акт извън едномесечния срок, каза още председателят на съда.

Годината беше изключително важна за правораздаването, защото през януари влязоха в сила измененията в Административно-процесуалния кодекс и много материални закони, посочи съдия Чолаков. Той обясни, че досега подсъдността е била свързана с органа, издал административния акт, а сега водещ е жалбоподателят и седалището на фирмата, която води делата. Това е довело до равномерно натоварване на Административните съдилища в страната и разтоварване на ВАС. И ако преди се е налагало гражданите и търговците от Добрич да оспорват ревизионни актове във Варна, сега това става в нашия град.

Според председателя на ВАС през 2019-а пред Административните съдилища е имало и друго предизвикателство – местните избори, тъй като делата представляват голям обществен интерес. ВАС е върнал само едно дело на Административния съд в Добрич – за Общинския съвет в Балчик. Всички останали са приключили в срок и са потвърдени от ВАС.

c