Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Шест вещи лица изслуша съдът по делото за добива на газ в Добруджа

Шест вещи лица изслуша днес Административният съд във Варна по делото за добива на газ в Добруджа. То е образувано по жалба от „Русгеоком“ ЕАД срещу решението на екоинспекцията във Варна, с което бе отказано одобряване на осъществяването на инвестиционно предложение за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич.

На днешното съдебно заседание съдът изслуша – еколог, геолог, хидро-геолог, сондажен инженер, химик и гео-физик по представените екологична и комплексна съдебно-техническа експертиза. Заключенията бяха приети, като на страните съдът даде възможност за доказателствени искания в 7-дневен срок, след публикуване на протокола.
По молба на вещото лице, по назначената здравно-екологична експертиза, за предоставяне на допълнителен срок за изготвяне на заключението, съдът определи краен срок 27 март 2020 г. и насрочи следващото заседание за 7 април от 11.00 ч.

Припомняме, че през 2017 година жителите на Добруджа организираха редица масови протести срещу инвестиционните намерения за добив на природен газ в района на Генерал Тошево. Те завършиха със свикването на местен референдум, на който 97% от имащите право на глас се обявиха против използването на земята за добив на подземни природни богатства.

c