Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

В Шабла почетоха паметта на Апостола на свободата

147 години от обесването на Васил Левски бяха отбелязани в Шабла вчера. В поклонението пред бюст-паметника на Апостола на свободата участваха представители на обществени организации, учебните заведения в града, признателни граждани и гости на Шабла.

Отец Павел Максимов от шабленския храм „Св. вкмч. Харалампий“ отслужи заупокойна молитва за йеродякон Игнатий (духовното име на Васил Левски). В словото си кметът на Община Шабла Мариян Жечев изтъкна величието на подвига и делото на Левски, силата на запалената от него искра, както и значението на личността и завета му в днешните времена на бездуховност. Кметът призова гражданството: „Да не оставяме монумента без свежи цветя – израз на признателност към героите, паднали за свободата и независимостта на Отечеството“.

Хор „Патриот“ изпълни песните „Обесването на Васил Левски“ и „Край Босфора“. Малките възпитаници на детска градина „Дора Габе“ Велизара Валентинова и Гавраил Станчев рецитираха пред паметника стихотворението на Ангелина Жекова „Васил Левски“.

Присъстващите сведоха глави в едноминутно мълчание в знак на почит към живота и делото на Левски и положиха венци и цветя пред паметника му.

c