Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Разследват как отровата е попаднала в семейството на починалото дете от Кардам

За причиняване на смърт по непредпазливост при извършване на действия, които са опасни за живота и здравето – член 123, ал. 1 от Наказателния кодекс, е образувано досъдебното производство за смъртта на 9-годишния Стефан от с. Кардам. Предвиденото наказание е лишаване от свобода от 1 до 6 години. Това съобщи пред журналисти наблюдаващият прокурор Пламен Николов от Окръжна прокуратура, който е получил делото от Районна прокуратура в Генерал Тошево преди два дни. На лице са данни за престъпление, което е от компетентността на Окръжен съд като първа инстанция, посочи той.

Николов обясни, че работата с биоциди, вид химически препарати, които се използват основно за борба с гризачи, е регламентирана дейност и тя представлява източник на повишена опасност. Само лица, които имат определена правоспособност и при спазване на строго определени изисквания, могат да работят с такива препарати. Държавата е въвела изрични правила поради силната им отровност. Незнанието на тези правила би могло да доведе до смъртен изход на човек или до нанасяне на телесни повреди.

Лицето, което е боравило с препарата, не имало такава правоспособност, не е минало курсове на обучение и не имало право въобще да борави с него поради незнание и неподготвеност, обясни прокурорът. По думите му не е повдигнато обвинение на дядото, защото тепърва ще се изяснява как е попаднал препаратът при семейството. Ще се изяснява и дали някое друго лице е нарушило правила за работа и съхранение на тези препарати, за да се допусни те да попаднат в ръцете на хора, които не са обучени и не знаят как трябва да се работи с тях.

Николов съобщи, че предстои назначаване на нова експертиза, с която да се установи какви точно правила са действали за конкретния биоцид към момента на излизането му от склад за препарати за растителна защита, спазени ли са тези изисквания и ако не са какво точно нарушение е извършено.

Обвинителят обясни, е на лице грубо нарушение на изискванията и мерките на безопасност, написани от завода производител в Германия, преведени на български език от вносителя при лицензирането на биоцида пред Министерството на здравеопазването. Съгласно тях той никога не трябва да се употребява в помещения, в които има хора. Направено е точно обратното – използвано е в помещение, където има хора, деца, и то не едно, посочи прокурорът.

Последните две експертизи, които са пристигнали преди дни от Военномедицинска академия-София, доказват категорично, че детето е починало от отделяне на отровния газ фосфин, каза още Пламен Николов.  Таблетките, които са били зазидани в стената и са намокрени с мокра пръст, са се задействали като препарат и при овлажняването им химическата структура отделила газа, и то в интензивен стадий. Концентрацията на отровното вещество фосфин в черния дроб е била смъртоносна. Не са открити следи от газа в храносмилателния тракт на починалото дете, което означава, че то не ги е погълнало, а отравянето е станало чрез вдишване, добави наблюдаващият прокурор.

c