Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Одобриха лечението в Германия на 5-годишната Сиана от Добрич, която остана без дом

Националната здравноосигурителна каса одобри финансирането на лечението на 5-годишната Сияна Живкова от Добрич в Германия, съобщи за Про Нюз Добрич баща й Живко Димитров. Родителите на момиченцето са информирани за решението на НЗОК днес следобед. В понеделник те ще пътуват с детето за Германия, където в специализирана клиника в селце до град Розенхайм ще му бъде извършена поредната операция.

Припомняме, че семейството пострада сериозно при пожар в петък вечерта. Бабата на Сиана 68-годишната Събка загина, а заради пораженията от пламъците домът им е необитаем.

Живко Димитров обясни, че сумата, посочена в две оферти от германската клиника, е около 6 300 евро. Здравната каса превежда директно средствата на болницата. Разплащането между държавата и клиниката става с международен формуляр S2, който е утвърден за страните от Европейския съюз за такъв вид лечение.

Сиана е с вродена аномалия, вече се лекува втора година в клиниката в Германия. Досега средствата са били отпускани от Фонда за лечение за деца, това е първото одобрение от здравната каса. Финансиране в по-малък размер е осигурявано и от Българската Коледа.

Детето имаше локсация на коленни стави с огромна деформация във фибиите, еднотипно на двете крачета, обясни бащата. Деформацията била огромна, 100-градусова. През последните две години са извършени две много сериозни и дълги операции. В момента краченцата му са прави. Семейството ще посети клиниката в Германия за 10-и път.

Страшно много хора откликват и ни помагат след пожара, заяви Живко Димитров. Той благодари на цялата добричка общественост и сподели, че е невероятно това, което се прави за тях. Днес той е разговарял със семейството, което живее на първия етаж в къщата, чието жилище също е пострадало от пожара.

Съпрузите са възрастни хора, на които бащата на Сиана се извинява, че до момента, заради лошите емоции и погребението на тъщата му, не са обърнали внимание. Това семейство си изпати колкото нас, не могат да живеят в дома си, посочи Живко Димитров. Днес той е уверил съседите си, че помощта, която получават, ще е и за тях. Заедно ще бъдем в това, което ни се сучи, допълни той.

В момента семейството на Живко Димитров живее при родителите си, но не е удобно, защото апартаментът им е двустаен. Общината им е предоставила общинско жилище. Мъжът обясни, че първо от Общината са откликнали, не е очаквал да им предложат помощ толкова бързо.

Снимки: кадри от бТВ

c