Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Облачно с пролетен дъжд над Добруджа

Дъждовният фронт, който нахлува от северозапад, тази нощ ще достигне и района на област Добрич. Синоптиците не предвиждат сериозни количества валежи - близки до среднодневната норма за месеца. От утре, максималните температури ще с понижат - до 7°, а сутрешните ще останат почти без промяна - между 2 и 4°.

В момента, дъжд вали в областите Видин, Враца, Кюстендил и Разград, както и в района на Берковица, Сталийска махала и Вълчедръм /обл. Монтана/, Гулянци, Любеново и Деков /обл. Плевен/, съобщават от Пътната агенция.

Пътните настилки са предимно сухи, по усойните и планински райони частично заледени и заснежени, обработени и се обработват.

През следващото денонощие над страната ще бъде облачно, на много места с валежи от дъжд, в планините – от сняг. През нощта ще духа слаб източен вятър, който през деня ще се ориентира от север-североизток и ще се усили - до умерен. С него ще прониква студен въздух и с понижението на температурите, на места в Предбалкана и високите котловинни полета на Западна България, дъждът ще се примеси със сняг. Минималните температури ще са между 2° и 7°, максималните – между 4° и 9°.

Над планините ще бъде облачно с валежи от сняг, под 1200 метра – от дъжд. Ще духа умерен, по откритите места и временно силен север-северозападен вятър. С него температурите ще се понижават и до вечерта и в по-ниските части дъждът ще премине в сняг. Максимална температура на 1200 метра – около 2°, на 2000 метра – около минус 5°. Атмосферното налягане ще малко по-ниско от средното за месеца, но постепенно ще се повиши.

Над Черноморието ще е предимно облачно, на места с валежи от дъжд. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 7° и 9°. Температурата на морската вода е 7-8°. Вълнението на морето сутринта ще е 1-2 бала, след обяд ще се усили до 3 бала.

На 20.02.2020 слънцето ще изгрее в 07:18 часа и ще залезе в 18:03 часа. Продължителността на деня ще е 10:44 часа.

На 20.02.2020 луната ще изгрее в 05:36 часа и ще залезе в 14:51 часа.

Синоптична прогноза за региона на област Добрич - за дните до края на предпоследната седмица от месец февруари.

Графика - НИМХ

Източник: Национален институт по метеорология и хидрология

c