Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Изложба за Апостола на свободата гостува в Ген. Тошево

Гостуващата мобилна изложба на Регионалнния исторически музей в Ловеч, озаглавена „Васил Левски – Апостола на българската свобода“, беше открита на 18 февруари 2020 г. в Исторически музей в град Генерал Тошево.

Експозицията проследява живота и идеите на Васил Левски, сътвореното от него, както и дава сведения за резултатите от водената от Апостола борба за освобождение. В документалната извадка се извежда на преден план създаването на революционната комитетска мрежа в България, както и на ролята на ловчанци и градът Ловеч - който по онова време е неофициален център на БРЦК в Българско.

Илюстрациите представят седем от съхранените оригинални изображения на Дякон Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници, както и извадки от запазени техни впечатления за Апостола. Посетителите могат да прочетат и част от идеите, мислите и представите на Апостола на българската свобода и за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България.

По време на откриването на изложбата, първокласници рецитираха стихчета, а ученици от седми клас в ОХ "Хр. Смирненски" представиха литературно-музикалния рецитал „Помним те и днес, Апостоле”.

Мобилната изложба ще може да бъде посетена в музея в град Генерал Тошево до средата на месец март т.г..

c