Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

100-годишен юбилей на читалището честват в село Златия

С беседа, посветена на личността на Георги Раковски, днес започна поредицата от прояви, с които ще бъде отбелязана стогодишнината на читалище „Георги Сава Раковски – 1957“ в село Златия в община Добричка. Събитието събра жители на добруджанското село и гости. По покана на кметския наместник Галина Костадинова и читалищния секретар Снежанка Димитрова в Златия гостува историкът Цветан Сашев – уредник в Регионалния исторически музей в Добрич.

„Читалищата са уникална българска форма на разпространение на знание. През Възраждането българите успяват да се организират, без да имат държава. И достигат до едно уникално гражданско общество“, заяви Цветан Сашев. Акцент в своеобразната му лекция бе личността на Георги Раковски, дейността му като просветител, идеолог на революционното движение.

Сред присъстващите на празничното събитие днес бяха кметът на Община Добричка Соня Георгиева и краеведът Атанас Пеев.

„С беседата, посветена на Георги Раковски, слагаме началото на поредицата събития за отбелязването на юбилея на нашето читалище“, сподели кметският наместник Галина Костадинова. То е основано през далечната 1920 година. А читалищната сграда е създадена през 1956 г. Кулминацията на празничните прояви е планирана за 6 септември, когато е и съборът на село Златия.

c