Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Съдът в Ген. Тошево решава бабата и дядото ли да се грижат за петте деца от Кардам

Заседания по дела за временно настаняване на четири от децата от село Кардам, чието 9-годишно братче Стефан почина, в семейството на баба им и дядо им, се състоя вчера в Районния съд в Генерал Тошево. Предстои след дни такова дело да има и за петото дете.

За Про Нюз Добрич съдията по делата Динко Минчев обясни, че това е  процедура по реда на Закона за закрила на детето, когато при липса на родителска грижа директорът на Дирекция „Социално подпомагане” издава заповед за временно настаняване на децата. В случая майката е в неизвестност, вероятно биологичният баща изтърпява присъда лишаване от свобода и няма кой да се грижи за тях.

Такава заповед е издадена в от директора на ДСП в Генерал Тошево в края на декември м. г. Изготен е социлен доклад при кого да бъдат настанени децата, най-удачно е да са в семейство на роднини, в случая са бабата и дядото по майчина линия, посочи съдия Минчев. Той обясни, че по документацията се образува дело и съдът изслушва родителите и децата, ако са на над 10 години, и решава да ги настани по съдебен ред до навършване на пълнолетие или докато завършат средно образование, но не повече от 20-годишна възраст или поради някакви други обстоятелства. Предстои съдът да излезе с мотивирани решения, които потвърждават тази временна мярка на директора и да последва заповед за настаняване. Срокът за излизане на решенията е един месец.

Своето становище, като заинтересована страна, вчера в съда е изразил и бащата на децата. Той е бил заведен в съдебната зала от затвора. Според удостоверенията на раждане той е баща на две от децата.

Съдия Динко Минчев сподели, че помощите, които се полагат за отглеждането на децата, би трябвало да се получават от бабата и дядото, в чието семейство ще бъдат настанени.

Припомняме, че 9-годишният Стефан почина в дома си в с. Кардам на 27 октомври м. г. Две от сестрите му бяха лекувани в болница във Варна, едната бе в критично състояние с увреждане на сърцето. Другите три деца от семейството бяха приети в МБАЛ в Добрич.

По официални данни на прокуратурата смъртта на момчето и здравословните проблеми на другите пет деца са причинени следствие отравяне с газ фосфин, който е отделен от отрова за гризачи, поставена в къщата на семейството.

В средата на декември м. г. майката на децата Росица изчезна от дома им. Според запознати тя живее при овчар в село в Харманлийско.

c