Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Показаха снимката на Левски с която е издирван от османската агентура

Документи, свързани с живота и делото на Aпостола на Свободата, бяха показани за първи път в националния музей "Васил Левски" в Карлово. Новопредставените материали са открити след проучване на Османските архиви в Истанбул и разкриват неизвестни досега факти за Левски, съобщи Нова телевизия.

Проучвателната дейност е дело на директора и уредника на музея към родната му къща в Карлово. Документите от 19 век се съхраняват в Османския архив в Истанбул и са от края на 1872 година.

"Най-интересна е снимката на Васил Левски, за която доказахме, че всъщност това е фотографията, използвана от османската власт за неговото издирване. За удобство на тези, които са го преследвали на гърба на снимката има словесно описание на неговите външни белези”, разказа Виктор Комбов - уредник в Националния музей “Васил Левски“ в Карлово.

След превода на документите става ясно, че Апостолът е възприеман от тогавашната Османска власт като изключително опасен човек за Империята. "Османската власт е имала далеч преди залавянето на Васил Левски информация за него и за това какво той е правил на територията на Дунавския вилает и въобще в българските земи. И за това, че не едва след разпитите на комитетските дейци от Тетевенско, Орханийско дават следата на властта към Васил Левски”, обяснява Дора Чаушева - директор на Националния музей.

Откритите документи показват, че революционната мрежа е била значително по-мащабна от досегашните исторически данни, както и че османската шпионска мрежа също е работила ефективно.

Според заключението на музейните специалисти, властите са били запознати със социалния статус на революционната организация. „Между тези 400- 500 души, които са заподозрени като преки съмишленици на комитетското дело, присъстват все млади, образовани, заможни, влиятелни хора”, казва историкът проф. Пламен Митев.

За да са в течение с плановете на Революционната организация, Османска власт е плащала щедро на агентите, които са донасяли информация за Левски. „В тези документи става дума, че за такива услуги са плащани месечно от порядъка на 3 хиляди гроша. Само като пример - годишната заплата на един от добрите даскали по това време е от порядъка на 10-12 хиляди гроша”, допълва проф. Пламен Митев.

c