Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Доц. д-р Развигор Дърленски от Добрич: Студът провокира поява на екзема

Доц. д-р Развигор Дърленски е роден в Добрич през 1980 г. в лекарско семейство. През 2005 г. се дипломира като лекар с отличие в Медицински университет - София. Специализира в Катедрата по кожни и венерически болести в София.

През 2010 г. придобива специалност по дерматология и венерология (кожни и венерически болести). Същата година защитава докторска дисертация на тема “Клинико-експериментални проучвания за ролята на епидермалната бариера при контактната свръхчувствителност и иритация на кожата” и придобива образователна и научна степен “доктор по медицина”.

Доц. Дърленски е специализирал в Университетската клиника по кожни болести към LMU - Мюнхен, Германия (2010), Университетската клиника по дерматология и алергология - Charite, Берлин, Германия (2007/2008), в Университетската клиника по дерматология и алергология Schwabing - Мюнхен, Германия (2004).

През 2011 г. печели наградата “Еврика” на Висшата атестационна комисия и Фондация “Еврика” за постижения в науката. Носител е на редица престижни международни награди: Michael Hornsetin Memorial Scholarship на Европейската академия по дерматология и венерология, Werner von Siemens Excellence Award, Inaugural Edward L. Keyes Award на Международната академия по козметична дерматология и др.

- Доц. Дърленски, как реагира организмът ни на студа? Коя реакция се счита за нормална и коя - за наличие на проблем?

- Нормално студът е фактор, който оказва влияние както върху кожата, така и върху целия организъм. При физиологичната, нормална реакция се наблюдава свиване на кръвоносните съдове на кожата, при което кръвообращението от периферията на тялото се насочва към вътрешността на организма, към вътрешните органи - сърце, бял дроб, черния дроб, което води до намаляване загубата на топлина от организма.

Много често, когато говорим за потенциално вредното влияние на студа върху кожата, има много погрешни концепции, като тази какво представлява алергията към студа, колко често срещана е и дали всички случаи на странични реакции от студа върху кожата са свързани с алергия.

- И в тази връзка, моля да поясните, алергия, свръхчувствителност и непоносимост към студа ли е това, което ние наричаме обикновено “студова алергия”?

- Основното състояние, което представлява алергията към студ, се нарича студова уртикария или уртикария афригоре. Това е реакция при краткотрайно или по-дълго излагане на студ.

И съответно, минути след излагането на студ, било то локално върху кожата или върху целия организъм, се получава реактивно зачервяване, надигнати обриви, които много напомнят на ужилено от коприва. Те сърбят, бързо сменят местата си. При нормализиране на телесната температура изчезват. 

Този тип студова уртикария е изключително рядко състояние - засяга между 0,01 и 0,05% от хората. Имайки предвид какво представлява същинската студова алергия, всички останали състояния не са свързани с алергични механизми.

Най-често това са заболявания на кожата, които са свързани с хроничното излагане на студ, като например така наречените перниони, формата на лупус еритематозус, която се нарича “лупус подобен на измръзване”. И най-честото състояние, което всъщност ние виждаме в практиката си, когато хората дойдат при нас и кажат: имам студова алергия, това е екземата или дерматитът, казано с други думи, на ръцете. 

В повечето случаи той засяга дланите, пространството между пръстите, както и меката част на самите пръсти на ръцете. Представя се със зачервяване, залющване. Това, само по себе си, не представлява алергично заболяване.

Дължи се на разрушаване на кожната бариера, водно-липидната мантия на повърхността на кожата от контакта със сухо и студено време, което ние като хора, които живеем в континентална Европа, имаме през зимата. Други фактори, които допринасят за изявата на това състояние, е честият контакт с вода. 

Знаете, един от проблемите на 21-ви век е честото и неконтролируемо миене на ръцете, което невинаги води до по-добри хигиенни резултати. Това понякога е свързано с развитието на екземи или дерматити на ръцете. Така че трябва да правим ясна разлика между същинската алергия към студ, която е изключително рядко заболяване и екземата, най-често на ръцете или на клепачите и на лицето.

Това са зоните, които най-често са изложени на студа през зимата. Тази група състояния не се дължат на алергия към студа, а по-скоро на действието му и на сухото време през зимата.

- Защо визирате честото миене на ръце като фактор, който може да влоши състоянието на кожата?

- Прекомерният контакт с вода, особено ако тя е с висока температура, над 38-40 градуса, както и досегът с различни детергенти, сапуни и измиващи вещества, води до разрушаване на бариерата на кожата на ръцете.

Съответно, това е свързано със загуба на мазнини от повърхността на кожата и прекомерно изсушаване, което, ако се задълбочи във времето, може да доведе до развитието на клинична екзема. Характеризира се с поява на червени, сухи лишеи в зоните, които вече споменахме.

- Много ли са хората, които страдат от зимна сухота на кожата? Търсят ли помощ от специалист?

- Наистина, студът е фактор, който оказва сериозно влияние върху целия организъм. И хората, които страдат от т.нар. зимна сухота на кожата, както и от екземи на ръцете, които се влошават зимно време, достигат между 10 и 20% от общото население, което е изключително тежък и често срещан проблем.

От гледна точка на това смятам, че същинската алергия към студа не е социално-значимо заболяване, за разлика от тези неща, които наблюдаваме в ежедневната си практика, като екзема на ръцете от студа, ксероза или сухота на кожата на подбедриците, перниони.

Те са възли, които най-често се развиват по пръстите на ръцете, по останалите части на тялото, които обикновено се намират над ставната повърхност на ръцете и на краката.

- Имате ли обяснение защо някои хора са толкова чувствителни към студа?

- Въпрос на индивидуална чувствителност. С оглед на това има и някои фамилни състояния, при които тази свръхчувствителност към студа може да се предаде от родителите на детето. И съответно, тук говорим за някои състояния, които са автоинфламаторни синдроми, при които в кръвта циркулират протеини или белтъци.

Под действието на студа те могат да се активират и да атакуват собствени структури и съответно да доведат до увреждания по различни органи. Това са така наречените криоглобулини. И обикновено при хора, които имат някаква непоносимост към студ, това е задължително изследване, което правим.

Най-лесна е диагнозата на студовата уртикария, защото там диагностичният тест е много прост. Приемаме пациента в кабинета, имаме специални водонепромокаеми контейнери, които са пълни с лед.

При самото изследване слагаме едно замразено пластмасово кубче на предмишницата на пациента за 5 до 10 минути. След като го махнем, се наблюдава появата на уртика - надигнат, сърбящ и зачервен обрив, който съответно при премахването на леденото кубче може да премине. Това е провокационен тест за студова уртикария.

- Каква е терапията на състоянията, при които човек проявява свръхчувствителност към студа?

- Лечението на състоянията, които са свързани със свръхчувствителност към студ, на първо място трябва да е етиологично. Тоест, да премахнем провокиращия фактор.

Но това невинаги е лесно за изпълнение, защото при някои пациенти например консумацията на студено питие или напитка с лед може да доведе до оток и поява на такъв тип възпаление в областта на гълтача или на гърлото, което е животозастрашаващо състояние.

Така че по отношение на терапията, на първо място трябва да говорим за избягване на провокиращия фактор, в случая - студа. И повярвайте, пациентите, които страдат от този проблем, се научават в годините да се пазят много адекватно и да избягват контакта със студа през зимните месеци и със студени предмети.

И другата лекарствена възможност, с която разполагаме, това са антихистаминовите лекарства. Това са нови медикаменти, които всъщност пречат на отделянето на алергенното вещество хистамин под действието на студа. Когато лекарството се приема, съответно и пристъпите, въпреки контакта на човека със студа, са много по-леки или дори могат въобще да отсъстват.

Ако избягването на провокиращите фактори е невъзможно, даваме и така нареченото симптоматично лечение. Тоест, лекарства, които потискат симптомите, но не лекуват причината за болестта. С тях постигаме облекчаване на състоянието и повишаване качеството на живот на пациента.

- Какви препоръки ще дадете на хората, които имат свръхчувствителност към студа? Как да се грижат за кожата си през зимата?

- Няколко съвета мога да дам. Първо, всеки, който има някакви съмнение за алергия към студа или някакво друго заболяване, предизвикано от студ, да се консултира с лекар.

Това са колегите дерматолози, които могат да дадат компетентен съвет и мнение, да извършат диагностичните тестове и да предпишат адекватно лечение. Що се отнася до най-честия проблем - екземите от свръхизсушаване на кожата на ръцете, в тези случаи, като профилактика и превенция на състоянието, препоръчваме различните видове хидратиращи и бариерни кремове за ръцете, които се нанасят след всяко миене на дланите.

Идеята е, образувалият се тънък филм от липиди и вода, да симулира нормалната кожна бариера. По този начин кожата на ръцете се предпазва от вредното влияние на сухотата на студа, при контакта с вода и измиващи средства.

Но отново подчертавам, основното е профилактиката, а не толкова лечението на симптомите. Защото това са състояния, които могат да бъдат изцяло профилактирани.

- Кои са останалите дерматологични заболявания които се обострят през студените месеци? Споменахте за някои от тях...

- Наблюдаваме сезонност в протичането на някои кожни заболявания. Мога да дам за пример влошаването на две класически кожни заболявания, каквито са атопичният дерматит и псориазисът.

През зимния период, поради факта, че въздухът е студен и сух, и поради липсата на постоянно и интензивно слънчево лъчение, те се влошават през този сезон на годината. Затова и един от терапевтичните методи, които имаме за тези заболявания, са така наречените кабинки за фототерапия.

Това са специализирани уреди, с които се облъчва тялото със селектирана ултравиолетова светлина. По този начин през зимния период може да симулираме естествено действието на слънцето и неговия противовъзпалителен ефект върху кожата.

- А кои “обичат” студа?

- Ако трябва да говорим за заболявания, които обратно, се обострят през лятото, най-често това са състояния, свързани с някаква инфекция на кожата. Каквито са така наречените еризипел и едно автоимунно заболяване на кожата, което наричаме пемфигус.

Те имат тенденцията да се обострят, когато времето е силно горещо и влажно. Така че наистина, ние като дерматолози винаги се съобразяваме със сезонната динамика на самото заболяване, когато избираме подходящ план за цялостното повлияване и профилактика на съответното заболяване.

- Дерматологичните заболявания са много, но все пак, бихте ли посочили кое смятате за успех, за пробив в лечението през последните години?

- Много интензивно се работи в две области в дерматологията. Едната е насочена към различните хронични възпалителни заболявания, каквито са псориазисът, атопичният дерматит, уртикарията. И там съвременният хит, шлагер в лечението са така наречените биологични лекарства.

Това са молекули, които са много по-големи по размер от класическите лекарства. Правят се най-често инжекционно и потискат селективно определен механизъм от цялата верига от механизми в развитието на заболяването.

И това е свързано обикновено с по-малко странични ефекти и по-добра ефективност, в сравнение с класическите лекарства. Проблемът при този клас медикаменти е, че са изключително скъпи

И ние като дерматолози, в частност, и аз като секретар на Българското дерматологично дружество, правим големи усилия, за да може тези лечения да се реимбурсират от Националната здравноосигурителна каса за българските пациенти с тежки форми на възпалителни заболявания.

Безспорно, другата вълна на прогрес е същият клас медикаменти, които обаче се използват за лечение на тумори на кожата, какъвто е меланомът. Знаете добре, че това е най-злокачественият тумор в човешкото тяло.

А новината от последните три-четири години е, че постоянно излизат нови и нови лекарства, които при пациенти с метастатичен меланом (този, който вече е дал разсейки), приемът на тези лекарства може да удължи живота им и с пет-десет години, което значително променя прогнозата в борбата с това коварно заболяване.

- Споменахте за биологичните лекарства и че водите преговори те да се покриват от здравноосигурителната каса. Докъде са стигнали тези преговори и може ли скоро да очакваме това да се случи?

- Работим много успешно с пациентските организации, с министерството, с Лекарския съюз, със съсловни организации на други специалности, които са ангажирани към лечението на тези заболявания. Това са непрестанни писма, срещи...

С оглед на това, че нашата Каса разполага с изключително ограничен бюджет, в сравнение с една немска или френска здравноосигурителна система, въпросът е много деликатен. Надяваме се през 2020 г. да можем да се похвалим и поздравим с навлизането на нови и реимбурсирането на съвременното лечение на пациентите с тежки възпалителни заболявания на кожата.

Източник: zdrave.to

c