Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Всеки ден социалната трапезария осигурява храна на нуждаещи се в Добрич

За поредна година социалната трапезария към храм „Света Троица” в Добрич осигурява храна на бездомните в града.

„Почти всеки ден се увеличава броят на хората, на които помагаме. Справяме се, според възможностите”, сподели за Про Нюз Добрич отец Емануил.

Всеки ден е различно. Един ден са 19, а в друг – по 30. Тези, които идват всеки ден са болни хора и инвалиди. Те са 17 души. Другите варират.

„Получават това, което успеем да набавим като продукти. Менюто е доста разнообразно, тъй като доста хора ни помагат. Имаше период, в който позакъсахме. Беше дошъл момент, в който се чудехме откъде да намерим продукти, обикаляхме по борсите. Но се явиха дарители, които напълниха склада и фризерите ни за месеци напред”, обясни свещеникът.

„Не го правим ние, правят го хората, които даряват. Ние насочваме помощта”, подчертава отецът. Много хора помагат, защото с нашия труд не можем всичко да постигнем

Храната се раздава на обяд, но винаги слагат повече, за да има за вечеря. Осигуряват супа, ястие, хляб. Понякога няма супа. Когато има плодове, ги раздават. Когато са получавали торти, също са ги раздавали.

Нуждаещите се идват в трапезарията между 11 и 12,30 часа. Има бездомни хора, инвалиди, хора, които са в тежко материално положение. Тези дни дойдоха син с психично заболяване и майка му, която получава социална пенсия от около 180 лева, разказа отец Емануил.

Когато има социална трапезария по проект, който Общината реализира, кухнята на социалната трапезария се използва като разливна.

За момента са осигурени с хранителни продукти. Но, всеки, който иска да помогне, може да го направи с дарение по сметката – за плащане на сметките за ток, вода, газ.

Дарения могат да се правят по разкритата банкова сметка:  BG31IABG74951000411200

c