Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

„Останете живи“ достигна до училищата и в Добрич

Плевенският журналист Георги Стоянов - автор на книгата "Останете живи" , с истории на хора, засегнати от войната по пътищата, гостува в Добрич по покана на народните представители от ГЕРБ вицеадмирал Пламен Манушев и Даниела Димитрова.

Днес, книгата беше представена пред ученици от Професионалната гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост, СУ „П. Р. Славейков” и ПГ по туризъм „П. К. Яворов”.

Авторът е озаглавил книгата "Останете живи", защото се надява повече хора да прочетат и научат какво са изпитали преки и косвени участници в катастрофи. 

"Останете живи" поставя акцента върху човешкия фактор за войната по пътищата и разказва 14 истории на хора, участвали или засегнати по един или друг начин от пътнотранспортно произшествие – участници в инциденти, свидетели на катастрофи, полицаи, близки и приятели на загинали и ранени, очевидци.

„Надеждата ми е, че, четейки историите, младите българи ще се поставят на тяхното място и това ще им помогне да формират още сега своя инстинкт за самосъхранение, както и за съхранение на чуждия живот“, сподели авторът.

„Не е от значение дали ще стигнем 10 минути по-рано, а важно е да стигнем“, подчерта той.  

По време на проведените срещи с учениците стана ясно, че и в трите училища има пострадали при катастрофи, включително и загинали.

Всяко от учебните заведения получи от депутатите бройки от книгата „Останете живи“, които ще станат част от училищните библиотеки. Такива ще бъдат предоставени и за другите учебни заведения в града. Директори  увериха, че книгата ще бъде четена в часовете на класа.

Книгата е насочена към младите хора, на които предстои да станат шофьори. Бъдете разумни, останете живи, призова ги Стоянов.

Наред с истинските истории, които са събрани в изданието, то предлага на читателите и статистически данни, показателни за тенденциите при пътнотранспортните произшествия, както и полезни за младите хора съвети за действие при катастрофи и за оказване на помощ на пострадали.

Пътна полиция води официална статистика от 1951 година. Досега над 60 000 са загиналите по пътищата на България, сочи тя. Най-много загинали има през 1990 година – 1500 души. От 2007-2008 година жертвите по пътищата у нас годишно са между 600-700, посочи още авторът.

c