Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Общественици и духовници дискутираха на Национална конференция в Добрич

Днес в добричкото СУ „ Св. Климент Охридски“ се проведе областният етап на Националната конференция „Хуманизъм и вяра“, по инициатива на Министерството на образованието и науката и Синдиката на българските учители.

„Като организация се предвижда да бъде проведена в три областни кръга – във всяка една от областите на България. Ще има шест регионални конференции през месец март, като за Североизточна България, включително и нашата област ще бъде във Варна. Националният етап ще се проведе в София на 04 април.“ – това съобщи за Про Нюз Добрич преди откриване на самата конференция Светлана Василева - старши експерт по Обществени науки гражданско образование и религия към Регионално управление на образованието.(РУО)

Целта на конференцията е да представи и по този начин да постави начало на разпространение на добрите практики, които са свързани с преподаване на предмета „Религия – православно християнство“. „Надяваме се с тази конференция да поставим едно добро начало на обмен на такива практики, като имаме предвид, че те могат да бъдат полезни на всички предмети, свързани с обществените науки, а не само на религията“ – допълни експерта.

Сред гостите бяха представител на Варненската митрополия иконом Василий Шаган,  архиерейският наместник на Добричка Духовна околия отец Иван Дойчев, както и учители  от училищата в Добрич.

Конференцията бе открита от Иконом Василий Шаган, който отбеляза, че Църквата няма да налага в никакъв случай своето мнение, но тя има право да отговори на потребностите, които нашето общество и конкретно подрастващите, по един или друг начин заявяват.

11 учители, които преподават предмета „Религия – православно християнство“ в нашата област взеха участие събитието.

Участниците  разполагаха с 10 минути, през които да резюмират тезите си, а комисия с председател Иконом Василий Шаган и членове Димитрина Великова – старши експерт по Приобщаващо образование към РУО – Добрич и Светлана Василева, старши експерт по Обществени науки, гражданско образование и религия в същата институция оценява докладите. Критериите са свързани с това, дали е описана конкретна педагогическа практика, имат ли връзка с темата на конференцията, използват ли се интерактивни методи на преподаване, ангажираност и лично отношение на докладчика към темата и технически параметри.

 „Да правиш църква и училище е апостолско начинание“ – с тези думи първият докладчик Маргарита Христова - директора на Частна профилирана гимназия по туризъм и предприемачество "Райко Цончев" Добрич даде същинското начало на конференцията.

Посланието, което тя отправи към всички, които се занимават с преподаване на вероучение, изрази с няколко фрази: „Бъдете настойници, а не наемници – градете личности! Бъдете пример не само на думи, защото децата виждат точно това. Преподавайте вяра, не просто религия. Докоснете сърцата на децата с вяра.“ – завърши Маргарита Христова.

c