Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Нова книга: Ти го каза

Eкипът на книжарница “Хеликон” в Добрич подбра за читателите на Про Нюз Добрич едно от новите заглавия – "Ти го каза" на Кони Палмен.

Герои в това произведение, истинско предизвикателство за перото на изявената белетристка, са Силвия Плат (1932-1963) и Тед Хюз (1930-1998) – една от най-романтичните и драматични двойки в света на литературата. А заглавието е препратка към отговора на Исус на въпроса на Юда „Да не съм аз, Рави?“. След самоубийството на Плат във феминистките среди съпругът й става синоним на злодей, предател и заложник на мита около нея. Романът е изграден като вътрешен монолог на британския поет лауреат, инспириран от последната му стихосбирка „Писма за рождения ден“ (1998), в която той за пръв път разкрива своята версия за взривения брачен съюз. Гласът на твореца прелива в гласа на наранения съпруг, „плячка на лешояда на вината“ и на жадната за сензации публика. Палмен умело пресъздава поетическата му стилистика, вплита изумително хармонично биографични факти, цитати, спомени и размишления и читателят неусетно забравя, че написаното е плод на авторовото въображение.

„Ти го каза“ е затрогващ роман изповед за поезия, любов, измяна и смърт, дишащ в трескавия ритъм на две изтерзани души и на една предизвестена трагедия.

Кони Палмен е родена през 1955 г. в Синт Одилиенберх, Нидерландия. През 1978 г. се установява в Амстердам, изучава философия и литература в Амстердамския университет. По време на следването си публикува първите си разкази. Тя си завоюва име в литературата още с дебютния си роман „Законите”, 1991, претърпял 24 издания само за три години след появата си, отличен с „Дъблинската литературна награда IMPAC”, с наградата “Европейски роман на годината” за 1992-ра и преведен до момента на двадесет езика, включително и на български (изд.„Колибри”, С., 2005 г.)

Вторият роман на Кони Палмен „Приятелството” излиза през 1995 г.,
дни след смъртта на Исха Майер, известен радио- и телевизионен журналист и колумнист, комуто тя посвещава третия си роман „И. М.”, появил се през 1998 г.

За романа „Приятелството” писателката получава престижната литературна награда „АКО” и наградите на холандската и белгийската читателска публика.

Тя е автор и на романите: „Наследството”, 1998, Вечно ваш”, 2002,
”Луцифер”, 2007, „Дневник на една безмилостна година”, 2011, на сборници с есета, сред които: “Незавидната съдба на античния философ Сoкрат", "Идеята не е в контакта", "Кратка философия на убийството", "Щастието от самотата" и др.

Можете да откриете заглавието в книжарници “Хеликон” както и на Helikon .

c