Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Бивш военен водолаз от Добрич чисти рибарско пристанище от гуми

Бившият военен водолаз Найден Недев от Добрич почисти сам рибарското пристанище на Созопол. От там той извади над 20 гуми, които всъщност са кранци /маншони/ към корабите, разказа самият той пред Про Нюз Добрич.

Недев сподели, че традиционно участва в инициативата на бТВ „Да изчистим България за един ден”. Включват се и курсисти от неговото водолазно училище.

„Тогава обаче установяваме, че не можем всичко да изчистим. Така се породи това мое желание. Аз живея в Созопол. Тази година взех решение да чистя рибарското селище”, разказа Найден. Той се надява занапред и други водолази да се включат, защото, ако отпадъците, които са по морското дъно, не бъдат почистени, те ще останат там.

По-рано заради акостирали риболовни кораби доброволците не успяват да стигнат до част от отпадъците, натрупани на дъното. „От гледна точка на сигурността не исках да се врем под корабите в този район, защото е по-плитко и има опасност от засядане. И сега като ги няма тези кораби от известно време кроях план, така да се каже, да дойдем да се съберем, да направим почистване“, казва Недев

"От гледна точка на сигурността не исках да се врем под корабите в този район, защото е по-плитко и има опасност от засядане. И сега като ги няма тези кораби от известно време кроях план, така да се каже, да дойдем да се съберем, да направим почистване", казва Недев.
На призива му за почистване друг не се отзовава, но това не го разколебава.

"Вечерта след почистването се чувствах по-лек, по-свободен, по-горд със себе си, защото все пак и аз съм замърсител - карам кола. По някакъв начин замърсявам, ползвам разни перилни препарати, пак замърсявам и когато дам нещо такова от себе си, едно обикновено почистване, почвам да ставам с една точка по-добър", твърди водолазът.

 Найден Недев е благодарен, че морето му е дало много и това е причината да му връща жеста.
Той кани съмишленици в почистване на морското дъно всяка първа неделя от месеца.

При последното почистване преди дни вадил основно автомобилни гуми. На 1 март ще е следващото почистване, при което целта е да се извадят и по-дребни предмети. По морското дъно, освен гуми, има още железа, кабели, маркучи, буркани, стъкла, чашки, чинии, лъжици, вилици.

След медийната популярност на акцията му, интерес са проявили и други хора и той се надява, че следващия път групата ще е по-голяма.

При предходните почиствания, са се включвали основно негови курсисти, на които той е предоставят екипировка. Но, е било в по-топло време. Докато при по-студено време трябват по-подготвени професионално водолази.

Има идея такава инициатива да се проведе и на изоставени мидени ферми. Засега финансира почистването само със собствени средства, използва оборудването на своята школа да дайвинг.

c