Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Празника на виното и любовта отбелязаха в Дома за стари хора в Добрич

Обитателите на дома за стари хора в Добрич днес отпразнуваха подобаващо Трифон Зарезан и Деня на влюбените. В началото, както е по традиция, мъжете извършиха обредно зарязване на лозата в двора - за здраве, берекет и благодат.

После всички заедно се събраха в голямата столова, където социалните работници бяха подготвили специална програма. Стихове за любовта, забавни факти за виното, викторина и танци усмихнаха лицата на домуващите, докато се наслаждаваха на чаша вино и мезе.

За доброто настроение на възрастните хорасе грижеше и Константин Крумов, който от 6 години живее в дома, а от 46 години свири на акордеон. Със собствени средства  е закупил инструмента и го е подарил на институцията. Докато те се веселяха, персоналът приготвяше празничния обяд.

„Капацитетът на социалното заведение е 115 места. В момента домуващите са 70 жени и 45 мъже, като в това число има и 4 семейни двойки.“ – сподели директорът Антоанета Пантелеева. Най възрастният обитател на Дома е 97-годишен.

Семейство Иванка и Злати Райнови са заедно вече 65 години. В дома са от 10 месеца. Казват, че са чакали 4 години, за да бъдат настанени, но се чувстват  щастливи тук. Персоналът им обръща внимание, помага им при покупка на лекарства, грижат се за настроението им. Заедно с терапевта изработват украси за различните празници.    

c