Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Двойки заключват любовта си на Моста на влюбените в парка на Добрич

От векове хората мечтаят за вечна любов и са готови на всичко за това. Днес милиони двойки по света вярват, че след заключването на влюбения катинар с имената им и хвърлянето на ключа във вода, чувствата между тях ще останат вечни. И ще бъдат все така силни не само до Свети Валентин, а още много години.

От 2014 година още едно кътче си извоюва място в сърцата на влюбените в Добрич. Градът е сред малкото у нас, които имат Мост на влюбените. Той е в градския парк „Свети Георги”. Там Купидон стреля и събира разтуптените сърца на млади и стари. Първи в Добрич бяха влюбените Теди и Радо, които през 2014 г. поставиха катинар с имената си на един от реновираните мостове в градския парк в Добрич. Те написали имената си в деня на тяхната сватба. Мостчето се е превърнало в съвременен символ на любовта. От няколко години е окичено с катинари. Върху тях младоженци и влюбени двойки гравират имената или инициалите си и ги завързват с верига за парапетите. Така вярват, че любовта им ще остане силна продължително време, а връзката им ще бъде защитена от проблеми.

Мостът на влюбените събира катинари от всякакъв размер и вид, с написани или дори гравирани имена и дати. Да заключиш любовта си с катинар и да хвърлиш ключа в езерото е начин да я предпазиш от недоброжелатели, това е смисълът на традицията, която води началото си от Италия и се разпространява в цял свят.

Световен хит е влюбени да гравират имената си върху катинари и да ги заключват за вечна любов на култови места в града. Този култов любовен обичай пристигна в България от емблематичния парижки мост на Сена - Пон дез Ар. Преди година той буквално се огъна под напора на влюбените катинари. Наложи се парижката управа да демонтира част от тях, за да спаси моста от неочакваната тежест на чувствата. Повече от 45 тона любов застрашаваха сигурността му. В Рим влюбените са избрали за пристан на чувствата си моста Понте Милвио. Тази жажда за вечна любов и вярата в силата на влюбените катинари вече зарази Южна Корея, Япония и Китай, през Европа, Русия, чак до САЩ и Латинска Америка. У нас любовната вълна заля първо Варна, Добрич, Пловдив, Стара Загора, София.

c