Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Днес празнуваме Свети Валентин – Деня на влюбените

Много от нас празнуват Свети Валентин на 14 февруари, но знаете ли защо го празнувате? Имате ли представа кой е всъщност Свети Валентин? Защо празникът е кръстен на него и съществува ли православен празник на влюбените?

Свети Валентин е празник, който се отбелязва от началото на 14 век в Европа, у нас около 90-те години на миналия век, а САЩ празнуването му започва от 1777 г. Свети Валентин е бил епископ, който е роден в Италия, на територията на днешния град Терни.

В този период, когато е живял епископ Валентин, император е бил Марк Аврелий Клавдий Втори. Той забранявал на своите войници да сключват бракове, защото смятал, че това ги разсейва и им пречи. Освен това според императора липсата на семейства ще направи войниците значително по-жертвоготовни и по-отдадени на битките.

Епископ Валентин обаче имал различна позиция и затова тайно венчавал войниците за половинките им. Неговата основна цел била тази – да сдобрява влюбените съпрузи, когато имат проблеми, да бракосъчетава обичащите се. Именно заради тези си действия епископът, в по-късен етап, е бил произнесен за закрилник на любовта и на влюбените.

След като император Клавдий II разбира за това, не остава очарован – осъжда на смърт епископа. По-голямата трагедия за Валентин била, че се влюбва в дъщерята на тъмничаря. В деня, когато е трябвало да се изпълни смъртното наказание, Валентин написва писмо до своята любима.

Писмото е подписано от Ваш Свети Валентин. От там идва и наименованието на малките картички, които пишем в израз на любовта си към някого.

Той е бил обезглавен през 270 г, а писмото е прочетено след изпълнение на присъдата. Малко след това епископ Валентин е канонизиран.

Източник: sanovnik.bg

c